Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

170g Quinoa, komosa ryżowa, sucha 1 szklanka
105g Ogórek gruntowy 3 sztuki
260g Pomidor 2 sztuki
50g Cebula czerwona
20g Papryczka chili 1 sztuka
40g Cebula dymka 2 sztuki
18g Natka pietruszki, siekana 1 pęczek
5g Mięta świeża gałązka
30g Oliwa z oliwek 3 łyżki
12g Sok z cytryny 4 łyżeczki
3g Czosnek duży mały ząbek
1g Sól biała szczypta

Wart. odżywcza / 100g

473
Energia
15g
Białko
63g
Węgl.
20g
Tłuszcze
9g
Błonnik
Libański Tabbouleh z komosą ryżową

Libański Tabbouleh z komosą ryżową

Danie orientalne, bo pochodzące aż z Libanu. W oryginalnym przepisie widnieje kasza bulgur, lecz sałatka ta będzie smakować równie wyjątkowo z quinoą lub kaszą jęczmienną perłową.

  • 25 minut
  • Porcje 2
  • Łatwy

Sposób przygotowania:

KROK 1: Ugotuj komosę ryżową zgodnie z instrukcją producenta zamieszoną na opakowaniu. Kaszę najpierw dokładnie opłucz wodą i zalej 1 i 1/2 szklanki wody, zagotuj, posól i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut bez przykrycia. Wyłóż na talerz i skrop ją sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek.

KROK 2:  Przygotuj wysoką miskę. Ogórki dokładnie umyj i obierz. Pokrój je  w kosteczkę, wrzuć do miski. Dodaj pokrojone w kosteczkę (ze skórką i nasionami) pomidory, drobno posiekane papryczki chili i cebulę, posiekany szczypiorek lub dymkę oraz natkę pietruszki i miętę.

KROK 3: Następnie dodaj jeszcze odrobinę oliwy, czosnek oraz sól do smaku. Dokładnie całość wymieszaj, a następnie połącz z ostudzoną komosą lub kaszą. Całe danie przełóż do ładnej, ozdobnej salaterki.

*Można od razu podawać lub po schłodzeniu w lodówce.

Smacznego!

(Odwiedzony 1 099 razy, 1 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Koktajl jaglany z nektarynką
następny
Placuszki jaglane z twarogiem i owocami

Dodaj Komentarz