Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

1/3 szklanki Kasza jaglana, sucha
125g Makaron conchiglioni
1/2 szklanki Groszek zielony
3 łyżki Szałwia posiekana
3 łyżki Mięta świeża posiekana
150g Serek ricotta
1/3 łyżeczki Sól biała
szczypta Pieprz czarny, grubomielony

Wart. odżywcza / 100g

269
Energia
11g
Białko
44g
Węgl.
6g
Tłuszcze
2g
Błonnik
Makaron „muszle” nadziewany ricottą i kaszą jaglaną z groszkiem, miętą i szałwią

Makaron „muszle” nadziewany ricottą i kaszą jaglaną z groszkiem, miętą i szałwią

To proste danie obiadowe składa się z zaledwie 8 składników, a niczego mu nie brakuje. Zawiera zarówno źródło węglowodanów, pełnowartościowego białka, jak i tłuszcze. Jeśli nie macie ricotty, zamieńcie ją na ser feta. Będzie równie smacznie! :) Bon appetit!

  • 60 min
  • Porcje 4
  • Łatwy

Sposób przygotowania:

KROK 1. Ugotuj kaszę jaglaną. Ugotuj makaron conchiglioni (muszle), tak by był al dente. Mrożony groszek rozmroź, możesz wrzucić go na chwilę do wrzątku.

KROK 2. Ugotowaną kaszę wymieszaj z ricottą, dodaj groszek, posiekaną miętę i szałwię, posól, dodaj pieprz. Włącz piekarnik, ustaw 160*C,  pieczenie z góry i dołu.

KROK 3. Tak przygotowanym farszem nadziewaj muszle, do momentu jego całkowitego zużycia. Każdą z muszli posyp parmezanem.

KROK 4. Piecz 15 min. Serwuj z bazyliowym pesto lub sosem pomidorowym. Smacznego 🙂

(Odwiedzony 1 958 razy, 1 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Waniliowy pudding z kaszy manny z musem z arbuza i truskawek
następny
Pasta do smarowania z pieczonego bakłażana i papryki z kaszą jaglaną

2 Comments Ukryj Komentarze

Dodaj Komentarz