Marchewkowy piernik z jagłą

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

200g Kasza jaglana, sucha
115g Mleko migdałowe 1/3 szklanki
40g Ksylitol 6 łyżeczek
60g Olej rzepakowy uniwersalny 6 łyżek stołowych
100g Jaja kurze surowe 2 sztuki
5g Soda oczyszczona 1 płaska łyżeczka
4g Proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
2g Laska wanilii 1 sztuka
50g Marchew 1 średnia sztuka
12g Cynamon mielony 3 łyżeczki
2g Imbir, suszony
3g Kardamon 1 łaska łyżeczka
3g Goździki 1 łyżeczka utartych moździerzem
60g Orzechy włoskie ok. 15 sztuk

Wart. odżywcza / 100g

298
Energia
6,9g
Białko
33,2g
Węgl.
14,5g
Tłuszcze
2,8g
Błonnik

Marchewkowy piernik z jagłą

Kuchnia:

    Kolejna, świąteczna propozycja do bardzo prosty piernik wzbogacony kaszą jaglaną. Jest bardzo łatwy, zawsze się udaje, a na dodatek soczysty i niezwykle aromatyczny. Zasmakuje Wam z pewnością i już na zawsze zagości w świątecznym przepiśniku. Wypróbujcie koniecznie! Smacznego!

    • 100 minut
    • Porcje 8
    • Średni

    Sposób przygotowania:

    KROK 1: Uprażoną uprzednio kaszę jaglaną ugotuj do miękkości według przepisu producenta zamieszczonego na opakowaniu. Odstaw ja do ostygnięcia.

    KROK 2: Po tym czasie zblenduj ugotowaną kaszę z jajkami, mlekiem migdałowym, ksylitolem, sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem, goździkami, kardamonem i imbirem suszonym oraz wydłubanymi pestkami z laski wanilii na gładką masę.

    KROK 3: W miedzy czasie marchew umyj, obierz ze skóry i zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Dodaj je do przygotowanej masy jaglanej. Na sam koniec dodaj posiekane orzechy włoskie i delikatnie mieszaj napowietrzając dodatkowo masę.

    KROK 4: Tak przygotowane ciasto przelej go wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o wymiarach 24 cm. Wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez około godziny lub do tzw. suchego patyczka. Wystudź.

    *Ciasto krojone zaraz po upieczeniu może się rozpadać i kruszyć, dlatego warto odczekać kilka godzin i pozostawić je do całkowitego wystygnięcia.

    ** Ciasto można ozdobić za pomocą lukru sporządzonego z białek i cukru pudru.

    Smacznego!

    1 porcja waży około 110g

    (Odwiedzony 2 860 razy, 1 wizyt dzisiaj)

    Ania Kowalczyk

    Pomysłodawca i twórca Naszej Kaszy. Więcej informacji znajdziesz w zakładce "o mnie" :)

    poprzedni
    Chrupiące kotlety z brukselki
    następny
    Jabłka faszerowane komosą ryżową i bakaliami

    4 Comments Ukryj Komentarze

    Dodaj Komentarz