Mini pizze z warzywami

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

Ciasto
15 łyżek Płatki owsiane górskie
Szklanka Mąka orkiszowa pełnoziarnista
Pół szklanki Mąka jaglana
50g Drożdże piekarskie, prasowane
1 łyżka Oliwa z oliwek
Szczypta Sól biała
Szklanka Woda
Pół łyżeczki Cukier brązowy
Sos
1 puszka Pomidory w puszce
Łyżka Oliwa z oliwek
1 ząbek Czosnek duży
Łyżeczka Oregano
Szczypta Sól biała
Składniki
125g Ser mozarella
100g Papryka czerwona
200g Brokuły
100g Pieczarki
5 łyżek Kukurydza konserwowa
1 sztuka Cebula
2 łyżki Dynia, pestki
garść Rukola

Wart. odżywcza / 100g

109.62
Energia
4.24g
Białko
18.08g
Węgl.
3.01g
Tłuszcze
2.78g
Błonnik

Mini pizze z warzywami

Cechy:
    Kuchnia:

      Czy na diecie można jeść pizzę? Jeśli mowa o tej, którą możemy przygotować w domu, samodzielnie i z ulubionych składników - jasne! Zwłaszcza na takim pełnoziarnistym spodzie, z masą warzywnych dodatków i pysznym, pomidorowym sosie! Smacznego!

      • 50 minut
      • Porcje 4
      • Łatwy

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Do miseczki pokrusz drożdże, dodaj cukier i ciepłą wodę. Odstaw na około 10 minut, żeby drożdże zaczęły „pracować”. W tym czasie przygotuj sos. W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż czosnek. Dodaj pomidory i zioła i gotuj ok. 15 minut, na małym ogniu, aż odparuje nadmiar wody.

      KROK 2: Płatki owsiane zmiel na mąkę, przesyp do miski, połącz z mąką orkiszową, mąką jaglaną i solą. Dodaj wyrośnięte drożdże i oliwę. Dokładnie zagnieć całość, uformuj kulę i przykryj bawełnianą ściereczką. Odstaw na ok. 30 minut do wyrośnięcia.

      KROK 3: Wyrośnięte ciasto podziel na 8-10 porcji, lekko ugnieć i uformuj w mini pizze. Na każdą z nich wyłóż po łyżce sosu, pasterek mozarelli i warzywa. Piecz przez ok. 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 250 stopni. Na koniec posyp rukolą.

      Smacznego!

      (Odwiedzony 4 935 razy, 1 wizyt dzisiaj)

      Ania Kowalczyk

      Pomysłodawca i twórca Naszej Kaszy. Więcej informacji znajdziesz w zakładce "o mnie" :)

      poprzedni
      Jaglane naleśniki z mango i twarożkiem
      następny
      Bananowe placuszki z chia i syropem klonowym

      Dodaj Komentarz