Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

SPÓD
12 sztuk Suszone daktyle
3 łyżki Sezam, nasiona
3 łyżki Amarantus
3 łyżki Migdały, płatki
1 łyżeczka Miód pszczeli
40 ml Woda ciepła
KREM
70g Kasza jaglana, sucha
70g Orzechy nerkowca
100ml Mleko spożywcze
120ml Woda
1,5 łyżeczki Aromat waniliowy
szczypta Sól biała
2 łyżeczki Sok z cytryny
3 łyżki Ksylitol
MUS
5 sztuk Marakuja
1 łyżka Ksylitol

Wart. odżywcza / 100g

226
Energia
5,6g
Białko
33g
Węgl.
9,8g
Tłuszcz
4,5g
Błonnik
Mini serniczki jaglane z marakują

Mini serniczki jaglane z marakują

Kolejny zdrowy pomysł na wykorzystanie kaszy jaglanej na słodko. Zamieniając mleko krowie na jego roślinny odpowiednik uzyskamy ciasto nie tylko bezglutenowe, ale i wegańskie. Oby deser ten skradł serce niejednego miłośnika zdrowej kuchni!

  • 60 minut
  • Porcje 10
  • Średni

Sposób przygotowania:

SPÓD:

KROK 1: Daktyle namocz w gorącej wodzie. Sezam, płatki migdałów i amarantus upraż na patelni.

KROK 2: Odsączone daktyle zmiksuj na pastę z dodatkiem miodu i wody. Uprażone płatki migdałów zmiel na dość duże kawałki. Dodaj je wraz z sezamem i amarantusem do pasty i wymieszaj. Jeśli masa będzie zbyt gęsta możesz dodać więcej wody.

KROK 3: Tak przygotowaną masę wykładaj na dno ramekinów i dociskaj łyżeczką. Następnie wstaw je do lodówki na czas przygotowywania masy.

MASA:

KROK 1: Nerkowce zalej wrzącą wodą i odstaw. Kaszę jaglaną kilkakrotnie przepłucz wrzątkiem w celu pozbycia się goryczki. Następnie przesyp ją do garnka, wlej mleko oraz wodę i gotuj z dodatkiem aromatu waniliowego i soli przez ok. 20 minut aż wchłonie cały płyn i lekko się rozgotuje.

KROK 2: Odcedzone nerkowce zblenduj z sokiem z cytryny i 3 łyżkami ugotowanej kaszy jaglanej. Masę dodaj do pozostałej kaszy i ponownie zmiksuj dodając w trakcie ksylitol, miód, a następnie resztę aromatu waniliowego.

KROK 3: Tak przygotowaną masę przekładaj łyżką do naczynek i ponownie wsadź do lodówki.

MUS:

KROK 1: Marakuje przekrój na pół i wyjmij z nich miąższ. Przełóż go do miseczki i zmiksuj za pomocą blendera. Następnie  za pomocą sita oddziel miąższ od pestek. Mus przełóż na rozgrzaną patelnię, dodaj zmiksowany na puder ksylitol i gotuj do momentu jego zgęstnienia. Odstaw do przestudzenia.

KROK 2: Mus nakładaj na wierzch już schłodzonych serniczków (najlepiej chwilę przed podaniem).

Smacznego!

(Odwiedzony 3 898 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Ania Kowalczyk

Pomysłodawca i twórca Naszej Kaszy. Więcej informacji znajdziesz w zakładce "o mnie" :)

poprzedni
Hummus z bobu i kaszy jaglanej
następny
Jaglane monte z kremem czekoladowym

4 Comments Ukryj Komentarze

Dodaj Komentarz