Muffinki marchewkowe z orzechami

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

Suche składniki
280g Mąka pszenna, pełnoziarnista
140g Mąka jaglana
1 płaska łyżeczka Soda oczyszczona
1.5 płaskiej łyżeczki Proszek do pieczenia
duża szczypta Sól biała
1.5 płaskiej łyżeczki Cynamon mielony
2 duże szczypty Imbir, suszony
2 duże szczypty Gałka muszkatołowa, mielona
Mokre składniki
100g Olej rzepakowy uniwersalny
80g Sok jabłkowy
100 Miód pszczeli
120g Mleko spożywcze, 2% tł.
3/4 szklanki Orzechy włoskie
3 średnie Marchew

Wart. odżywcza / 100g

301,3
Energia
6,7g
Białko
20g
Węgl.
15,6g
Tłuszcze
3,5g
Błonnik

Muffinki marchewkowe z orzechami

Cechy:
    Kuchnia:

      Czas na muffinki marchewkowe, aż dziwne że jeszcze ich tutaj nie było. To idealne rozwiązanie na małe, słodkie co nieco, bo szybkie w przygotowaniu i łatwe w transporcie!

      • 45 minut
      • Porcje 12
      • Średni

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.

      KROK 2: W dużej misce połącz razem suche składniki: mąki, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy. Dodaj posiekane orzechy włoskie. Marchew zetrzyj na tarce i odciśnij nadmiar soku.

      KROK 3: W drugim naczyniu wymieszaj razem miód, olej, sok jabłkowy i mleko. Dodaj rozdrobioną marchew i wymieszaj wszystko.

      KROK 4: Mokre składniki połącz z suchymi. Przygotowanym ciastem wypełniaj papilotki na muffinki do ok. 3/4 wysokości i piecz ok. 15-20 minut, do suchego patyczka.

      Smacznego!

      1 muffinka to ok. 40g

      (Odwiedzony 15 026 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Zupa warzywna z kurczakiem i kaszą gryczaną
      następny
      Tarta ze szpinakiem

      7 Comments Ukryj Komentarze

      Marta, a co z marchewką? Mogło być tak, że była mało soczysta 🙁 Mimo wszystko dzięki wskazówkę. Następnym razem wezmę to pod uwagę 🙂

      Dodaj Komentarz