Sposób przygotowania:
KROK 1: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
KROK 2: W dużej misce połącz razem suche składniki: mąki, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy. Dodaj posiekane orzechy włoskie. Marchew zetrzyj na tarce i odciśnij nadmiar soku.
KROK 3: W drugim naczyniu wymieszaj razem miód, olej, sok jabłkowy i mleko. Dodaj rozdrobioną marchew i wymieszaj wszystko.
KROK 4: Mokre składniki połącz z suchymi. Przygotowanym ciastem wypełniaj papilotki na muffinki do ok. 3/4 wysokości i piecz ok. 15-20 minut, do suchego patyczka.
Smacznego!
1 muffinka to ok. 40g
7 Comments Ukryj Komentarze
Chyba w tym przepisie brakuje jajek. Ciasto nie wyrosło:(
Muffinki wyrastają ze względu na obecność sody… Może wystąpił jakiś błąd w proporcjach?
Bardzo gęste to ciasto, babrczki złe sie formuje, sa bezkształtne :/
Marta, a co z marchewką? Mogło być tak, że była mało soczysta 🙁 Mimo wszystko dzięki wskazówkę. Następnym razem wezmę to pod uwagę 🙂
Dodalam dwa jajka ? zrezygnowalam z soku jablkowego.
Bardzo dobra modyfikacja 🙂 Eksperymenty w kuchni to podstawa 🙂
🙂 i wg mojego gustu potrzeba było więcej miodu 🙂