Muffinki z orzechami i kaszą jaglaną

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

100g Jaja kurze surowe 2 sztuki
120.00 Mleko spożywcze, 2% tł. pół szklanki
240.00 Jogurt naturalny 2% tł. 1 szklanka
210g Mąka pszenna, pełnoziarnista
70g Kasza jaglana, sucha
120g Cukier brązowy
pół łyżeczki Proszek do pieczenia
pół łyżeczki Soda oczyszczona
pół łyżeczki Cynamon mielony
80g Masło extra
60g Orzechy włoskie
szczypta Sól biała

Wart. odżywcza / 100g

230
Energia
6g
Białko
28g
Węgl.
10,5g
Tłuszcze
2g
Błonnik

Muffinki z orzechami i kaszą jaglaną

Kuchnia:

    Tak naprawdę od ciebie zależy jakich orzechów użyjesz. My proponujemy te włoskie, ale sprawdzą się również laskowe czy pekan. :)

    • 40 minut
    • Porcje 12
    • Łatwy

    Sposób przygotowania:

    KROK 1: W jednej misce wymieszaj jaja, mleko i jogurt, odstaw. Orzechy posiekaj lub skrusz.

    KROK 2: W drugiej połącz ze sobą suche składniki tj. mąkę, kaszę jaglaną, cukier, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól. Dodaj masło pokrojone na kawałki i wymieszaj mikserem przez ok. 4 minuty. Wsyp orzechy i wmieszaj je w masę.

    KROK 3: Do suchych składników dodaj mokre i dokładnie wymieszaj całość.

    KROK 4: Papilotki do muffinek wypełniaj przygotowanym ciastem, trochę ponad połowę wytłoczki. Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do suchego patyczka.

    Wskazówki:
    Przed pieczeniem możesz uprażyć orzechy na suchej patelni. Dzięki temu będą miały bardziej intensywny smak i zapach.

     

    (Odwiedzony 5 974 razy, 1 wizyt dzisiaj)
    poprzedni
    Amarantus na mleku z jabłkiem i gruszką
    następny
    Orientalna kasza jaglana z warzywami

    2 Comments Ukryj Komentarze

    Dodaj Komentarz