Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

1 szklanka Mąka pszenna, pełnoziarnista
1 szklanka Mąka jaglana
1 szklanka Kasza jaglana, ugotowana
1 płaska łyżeczka Cynamon mielony
2 łyżeczki Proszek do pieczenia
1/2 łyżeczki Soda oczyszczona
1/4 łyżeczki Sól biała
3/4 szklanki Mleko spożywcze, 2% tł.
3 łyżki Miód pszczeli
1 duży Banan
180 g Szpinak, świeży
1/3 szklanki Masło extra 82% tł. , rozpuszczone
1 szt "L" Jaja kurze surowe
1 szt Laska wanilii

Wart. odżywcza / 100g

296
Energia
9g
Białko
52g
Węgl.
6g
Tłuszczu
5g
Błonnik
Muffinki szpinakowe z kaszą jaglaną

Muffinki szpinakowe z kaszą jaglaną

Dzisiejsze muffinki są przykładem dla każdej zatroskanej mamy niejednego niejadka na to, w jaki sposób można przemycić zarówno kaszę jaglaną, jak i szpinak do codziennej diety dziecka. Wystarczy tylko ładny, atrakcyjny wygląd potrawy oraz odrobina słodkiego smaku, dzięki dodatkowi miodu. To musi stanowić przepis na sukces :) Smacznego!

  • 30 min
  • Porcje 7
  • Średni

Sposób przygotowania:

Kasza jaglana jest niezwykle wartościowa w diecie dzieci. Można rozpocząć jej wprowadzanie już od 6 miesiąca życia dziecka, na początku w wersji dość rozgotowanej, by ułatwić jej trawienie i nie dopuścić do zadławienia się dziecka. Kasza ta jest naturalnie bezglutenowa i, pomimo jej drobnoziarnistości, jest niezwykle odżywcza. Zawiera spore ilości białka, a także minerałów takich jak żelazo, cynk, czy kwas foliowy. W związku z tym będzie zapobiegać występowaniu anemii u naszych pociech. Poza tym, kasza jaglana to świetne źródło krzemu, który odpowiedzialny jest za prawidłowy wzrost młodych kości.

KROK 1. Podgrzej piekarnik do 180*C . Ugotuj kaszę jaglaną. Przygotuj blaszkę do wypieku muffinek i silikonowe lub papierowe papiloty.

KROK 2. Połącz w dużej misce cynamon, mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól. Rozpuść masło.

KROK 3. Zmiksuj dokładnie w blenderze mleko, miód, banana, szpinak, rozpuszczone masło, jajo, świeżą wanilię, bez łodyżki.

KROK 4. Powstałą masę dokładnie wymieszaj z suchymi składnikami oraz z ugotowaną kaszę jaglaną w misce. Nakładaj do silikonowych muffinek do 2/3 wysokości. Piecz przez 18-22 minut, aż babeczki będą dosyć twarde, ale nie całkiem brązowe.

 

Przepis powstał w ramach kampanii „Lubię kaszę” (lubiekasze.pl) której działania sfinansowane są ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych”.

(Odwiedzony 4 143 razy, 1 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Jagielnik kokosowy z mango
następny
Bananowo-jaglankowe brownie

2 Comments Ukryj Komentarze

Dodaj Komentarz