Sposób przygotowania:
Kasza jaglana jest niezwykle wartościowa w diecie dzieci. Można rozpocząć jej wprowadzanie już od 6 miesiąca życia dziecka, na początku w wersji dość rozgotowanej, by ułatwić jej trawienie i nie dopuścić do zadławienia się dziecka. Kasza ta jest naturalnie bezglutenowa i, pomimo jej drobnoziarnistości, jest niezwykle odżywcza. Zawiera spore ilości białka, a także minerałów takich jak żelazo, cynk, czy kwas foliowy. W związku z tym będzie zapobiegać występowaniu anemii u naszych pociech. Poza tym, kasza jaglana to świetne źródło krzemu, który odpowiedzialny jest za prawidłowy wzrost młodych kości.
KROK 1. Podgrzej piekarnik do 180*C . Ugotuj kaszę jaglaną. Przygotuj blaszkę do wypieku muffinek i silikonowe lub papierowe papiloty.
KROK 2. Połącz w dużej misce cynamon, mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól. Rozpuść masło.
KROK 3. Zmiksuj dokładnie w blenderze mleko, miód, banana, szpinak, rozpuszczone masło, jajo, świeżą wanilię, bez łodyżki.
KROK 4. Powstałą masę dokładnie wymieszaj z suchymi składnikami oraz z ugotowaną kaszę jaglaną w misce. Nakładaj do silikonowych muffinek do 2/3 wysokości. Piecz przez 18-22 minut, aż babeczki będą dosyć twarde, ale nie całkiem brązowe.
Przepis powstał w ramach kampanii „Lubię kaszę” (lubiekasze.pl) której działania sfinansowane są ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych”.
2 Comments Ukryj Komentarze
Ile wychodzi sztuk z podanych proporcji?
Wow wyszło ich mnóstwo, a na dodatek są tak pyszne, że rozchodzą się w okamgnieniu! Najlepsze jeszcze ciepłe 🙂