Naleśniki gryczane z duszonymi warzywami i pastą z cieciorki

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

180g Kasza gryczana, sucha 1 szklanka
240g Woda mineralna, niegazowana 1 szklanka
250g Cukinia 1 średnia sztuka
100g Burak 1 mała sztuka
50g Cebula 1 mała sztuka
60g Marchew 1 średnia sztuka
20g Oliwa z oliwek 2 łyżki stołowe
170g Ciecierzyca z puszki 1 puszka bez zalewy
24g Natka pietruszki, siekana 4 łyżeczki
40g Orzechy włoskie 10 sztuk
50g Sok pomarańczowy

Wart. odżywcza / 100g

697
Energia
24g
Białko
98g
Węgl.
28g
Tłuszcze
4g
Błonnik

Naleśniki gryczane z duszonymi warzywami i pastą z cieciorki

Cechy:
    Kuchnia:

      To ciekawa propozycja nie tylko dla osób unikających glutenu. Połączenie pasty z cieciorki i duszonych warzyw sprawia, że całe danie jest pełnowartościowe i bardzo smaczne. Można je łatwo zabrać do szkoły, czy pracy, a także świetnie pasuje zarówno na obiad oraz kolację.

      • 40 minut
      • Porcje 2
      • Łatwy

      Sposób przygotowania:

      Ciasto naleśnikowe:

      KROK 1: Przepłucz dokładnie kaszę, dodaj zimną wodę, a następnie wstaw całość do lodówki na noc. Następnego dnia wyjmij z lodówki i dokładnie zblenduj. Smaż naleśniki na beztłuszczowej patelni z dwóch stron.

      Duszone warzywa i pasta z cieciorki:

      KROK 1: Warzywa dokładnie umyj, następnie pokrój na mniejsze kawałki i duś z łyżką oliwy, aż staną się miękkie. Przypraw do smaku solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.

      KROK 2: Ciecierzycę z puszki dokładnie przepłucz z zalewy, a następnie przełóż do wysokiej miseczki i zblenduj na gładką masę dolewając sok pomarańczowy, orzechy włoskie i natkę pietruszki.

      Przygotowanie:

      KROK 1: Na środku talerza połóż usmażony placek naleśnikowy, następnie na całości rozsmaruj pastę z ciecierzycy. Na środek nałóż duszone warzywa. Naleśnik zawiń, w razie potrzeby możesz powstrzymać placek przed rozwinięciem wykałaczką.

      Smacznego!

       

       

       

      (Odwiedzony 1 777 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Kasza gryczana z jabłkiem i pomarańczą
      następny
      Bezglutenowy pasztet z soczewicy z żurawiną

      Dodaj Komentarz