• Strona domowa
  • Desery
  • Naleśniki jaglane z twarożkiem i świeżą wanilią podane z konfiturą wiśniową

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

150 g Kasza jaglana, sucha zmielona na mąkę
2 szt Jaja kurze surowe
300 ml Mleko spożywcze, 2% tł.
2 łyżki Olej rzepakowy uniwersalny
szczypta Sól biała
1 łyżeczka Cukier brązowy
200g Ser twarogowy, półtłusty
2 łyżki Gęsty jogurt grecki
1 szt Wanilia świeża
300 g Wiśnie, świeże
60 g Cukier trzcinowy

Wart. odżywcza / 100g

145
Energia
6,8g
Białko
19,5g
Węgl.
4,6g
Tłuszcze
0,7g
Błonnik
Naleśniki jaglane z twarożkiem i świeżą wanilią podane z konfiturą wiśniową

Naleśniki jaglane z twarożkiem i świeżą wanilią podane z konfiturą wiśniową

Klasyczna wersja naleśników, lecz o znacznie większej wartości odżywczej. Wszystko za sprawą kaszy jaglanej obecnej w ich wnętrzu. Dzięki słodkim i soczystym wiśniom, a także subtelnej nucie wanilii, będą kusić najbardziej wybrednych degustatorów. Z całą pewnością najmłodsi z wielkim uśmiechem zasiądą do stołu, a taki widok jest dla nas bezwzględnie bezcenny.

  • 45 min
  • Porcje 3
  • Łatwy

Sposób przygotowania:

Kasza jaglana –  tyle mówi się o jej cudownych właściwościach odżywczych, ale mało kto wie, jak powinniśmy ją przechowywać. To bardzo proste! Jagłę, a także inne kasze, najlepiej przechowywać w suchym i ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej. Dobrze sprawdzą się szczelnie zamykane szklane słoiki lub pojemniki z pokrywką na gumkę. Unikać należy wilgoci, która pogorszy jakość kaszy, zwiększy prawdopodobieństwo rozwoju mikroorganizmów oraz może wpływać niekorzystnie na smak jagły.

KROK 1. Zmiel kaszę jaglaną lub użyj gotowego produktu. W misce połącz mąkę z kaszy, jajo, olej i sól. Dodawaj mleko i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji ciasta naleśnikowego.

KROK 2: Na patelni, na średnim ogniu rozgrzej kilka kropel oleju. Wykładaj porcję ciasta i smaż do momentu pokazania się pęcherzyków powietrza. Obróć na drugą stronę i dalej podsmażaj. Czynność powtarzaj do momentu wykorzystania całego ciasta.

KROK 3. Ser twarogowy dokładnie wymieszaj z miodem, wydrążoną wanilią, 2 łyżkami gęstego jogurtu. Zawijaj naleśniki do momentu aż skończy Ci się ser.

KROK 4. Na rozgrzaną patelnię wrzuć drylowane wiśnie, dodaj odrobinę wody i cukier trzcinowy. Gotuj do momentu całkowitego zmięknięcia owoców i wyparowania znacznej części wody. Konsystencja konfitury ma być gęsta, żelowa. Smacznego 🙂

Przepis powstał w ramach kampanii „Lubię kaszę” (lubiekasze.pl), której działania sfinansowane są ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych”.

(Odwiedzony 4 655 razy, 2 wizyt dzisiaj)

Tomasz Antoniszyn

Z zamiłowania kucharz i fotograf kulinarny. Jestem wręcz kulinarnym freakiem, który łączy ze sobą nietypowe i nieoczywiste smaki. Więcej w zakładce "o nas".

poprzedni
Jaglane kulki z mango dodające energii
następny
Deser jaglany a’la Snickers

Dodaj Komentarz