Naleśniki z kaszy jaglanej na słodko

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

Ciasto naleśnikowe
90g Kasza jaglana, sucha 3 łyżki
230g Mleko migdałowe 1 szklanka
80g Mąka kukurydziana 8 łyżek
50g Jaja kurze surowe 1 sztuka
30g Olej rzepakowy uniwersalny 3 łyżki
Dodatki
100g Dżem wiśniowy, niskosłodzony 4 łyżki
100g Jogurt naturalny 2% tł. 4 łyżki

Wart. odżywcza / 100g

132
Energia
2,4g
Białko
20g
Węgl.
4,8g
Tłuszcze
0,2g
Błonnik

Naleśniki z kaszy jaglanej na słodko

Cechy:
    Kuchnia:

      Kolejna słodka odsłona kaszy jaglanej, tym razem w postaci naleśników. Równie pyszne i proste w przygotowaniu jak ich tradycyjna wersja, co z pewnością ucieszy osoby na diecie bezglutenowej. Podawaj je z dżemem, twarożkiem lub ulubionym owocami - ja najbardziej lubię borówki ;)

      • 40 minut
      • Porcje 5
      • Łatwy

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Kaszę jaglaną ugotuj wg przepisu zamieszonego na opakowaniu.

      KROK 2: Ostudzoną kaszę zmiksuj z mlekiem migdałowym, skrobią, olejem i jajem. Masa powinna być bardzo gładka, dość płynna ale gęściejsza nieco od „zwykłej” naleśnikowej.

      KROK 3: Oleju do smażenia użyj tylko do pierwszego naleśnika (jedynie lekko „spryskana” patelnia). Resztę usmaż bez tłuszczu. Wylewaj niewielką ilość masy na patelnię i rozprowadzaj ruszając naczyniem na boki. Odczekaj aż placek „podeschnie”, następnie lekko podważaj „boczki” placka i z wyczuciem obracaj na drugą stronę (jeśli naleśniki, mimo przyrumienienia, rozpadają się, należy do pozostałego ciasta dodać więcej mąki kukurydzianej).

      KROK 4: Na usmażony, lekko ostudzony naleśnik nałóż łyżkę dżemu wiśniowego. Zawiń naleśnik w rulonik.

      KROK 5: Zawinięty naleśnik polej łyżką jogurtu naturalnego.

      Smacznego!

       

      *Mleko migdałowe możesz zamienić na zwykłe 🙂

      (Odwiedzony 6 215 razy, 1 wizyt dzisiaj)

      Ania Kowalczyk

      Pomysłodawca i twórca Naszej Kaszy. Więcej informacji znajdziesz w zakładce "o mnie" :)

      poprzedni
      Leczo z komosą ryżową z nutą wędzonej papryki
      następny
      Ciasteczka z amarantusem i żurawiną

      One Comment Ukryj Komentarze

      Dodaj Komentarz