Orientalna kasza jaglana z warzywami

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

190g Kasza jaglana, sucha szklanka
20g Olej rzepakowy uniwersalny 2 łyżki stołowe
80g Cebula 1 sztuka
400g Brokuły
180g Marchew 3 sztuki
250g Kapusta pekińska
80g Groszek cukrowy, strączki
120g Papryka czerwona
40g Orzechy nerkowca
50g Sos sojowy 5 łyżek stołowych
30g Miód pszczeli 3 łyżki stołowe
5g Skrobia kukurydziana
10g Imbir, korzeń 1 łyżka stołowa
15g Czosnek, mały
10g Ocet ryżowy 1 łyżka stołowa
30g Sos teryiaki 3 łyżki stołowe

Wart. odżywcza / 100g

403
Energia
15g
Białko
65g
Węgl.
13g
Tłuszcze
10g
Błonnik

Orientalna kasza jaglana z warzywami

Cechy:
    Kuchnia:

      Zaletą przepisów tego typu, czyli tzw. stick-fry, jest fakt, że są to potrawy jednogarnkowe. Dzięki temu zaoszczędzimy czas, a oprócz tego będzie mniej do zmywania ;)

      • 25 minut
      • Porcje 4
      • Średni

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Kaszę jaglaną przelej wrzątkiem i przepłucz pod zimną wodą kilka razy. Przełóż do rondelka, dodaj 2 szklanki wody i sól. Doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj ok. 20 minut do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę.

      KROK 2: Przygotuj warzywa: marchew obierz i pokrój w talarki, cebulę pokrój w paseczki, kapustę pekińską posiekaj, a brokuły podziel na różyczki. Paprykę pokrój w cieniutkie paseczki.

      KROK 3: W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę, ok. 2-3 minuty do zeszklenia. Dodaj brokuły, marchew i podsmażaj kilka minut. Następnie wrzuć pokrojoną paprykę, groszek, kapustę i orzechy nerkowca i nadal smaż kilka minut, aż warzywa trochę zmiękną.

      KROK 4: W rondelku połącz imbir, czosnek, sos sojowy, sos teriyaki, ocet ryżowy i miód, a następnie lekko podgotuj aż wszystkie składniki się dobrze połączą. Dodaj mąkę kukurydzianą i wymieszaj, tworząc gęsty sos.

      KROK 5: Do warzyw dodaj ugotowaną kaszę jaglaną i sos. Mieszaj do połączenia się składników.

      (Odwiedzony 6 826 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Muffinki z orzechami i kaszą jaglaną
      następny
      Jaglanka z karmelizowanymi nektarynkami i borówkami

      12 Comments Ukryj Komentarze

      A ja mam takie spostrzeżenie: jak to jest, ze do przygotowania jednogarnkowego dania potrzebujemy aż trzech roznych garnków/patelni plus miseczkę?
      Idea fajna:) kasza jaglana pod każda postacią wygrywa:)

      Dodaj Komentarz