Papryka faszerowana pomidorową kaszą jaglaną

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

ok. 800g Papryka czerwona 4 sztuki
20g Olej rzepakowy uniwersalny 2 łyżki stołowe
80g Cebula 1 sztuka
10g Czosnek duży 2 ząbki
400g Pomidory w puszce 1 puszka
56g Pomidor suszony 8 sztuk
60g Kukurydza konserwowa 4 łyżki stołowe
100g Cukinia
50g Kasza jaglana, sucha 1/2 torebki
2g Sól himalajska, różowa 2 szczypty
4g Pieprz czarny 4 szczypty
2g Bazylia suszona 1/2 łyżeczki
2g Kurkuma 1 szczypta
4g Zioła prowansalskie 1 łyżeczka

Wart. odżywcza / 100g

58
Energia
1,9g
Białko
10,2g
Węgl.
1,8g
Tłuszcze
1,5g
Błonnik

Papryka faszerowana pomidorową kaszą jaglaną

Kuchnia:

    Danie to jest pochwałą jesieni. Szybkie, aromatyczne i ciepłe danie, które zaskoczy Was zarówno smakiem, jak i okazałym wyglądem. Papryki świetnie nadają się do lunchbox'a, jako samodzielne danie lub w towarzystwie lekkiej surówki. Spróbujcie! :)

    • 40 minut
    • Porcje 4
    • Łatwy

    Sposób przygotowania:

    KROK 1: Nagrzej piekarnik do 180 st. C.

    KROK 2: Paprykę dokładnie umyj, odkrój górną część (zachowaj ją na później) i oczyść z pestek. Jej wnętrze posyp delikatnie solą i pieprzem.

    KROK 3: Ugotuj (uprzednio podprażoną) kaszę jaglaną według wskazówek producenta zamieszczonych na opakowaniu produktu.

    KROK 4: Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek drobno posiekaj. Podsmaż je na rozgrzanym oleju rzepakowym do momentu, aż cebula się zeszkli. Następnie dodaj krojone pomidory z puszki (lub świeże), pokrojone suszone pomidory, kukurydzę z puszki i pokrojoną cukinię. Duś do momentu, aż cukinia zmięknie. Na samym końcu dodaj ugotowaną kaszę jaglaną i dokładnie wymieszaj z masą pomidorową. Całość dopraw solą, pieprzem, bazylią, kurkumą i ziołami prowansalskimi do smaku.

    KROK 5: Tak przygotowanym farszem nadziej papryki. Całość przykryj uprzednio odciętym ogonkiem, ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz około 20-25 minut w temp. 180 st. C.

    KROK 6: Upieczoną paprykę według upodobania udekoruj posiekaną natką pietruszki.

    *Podawaj z ryżem, kaszą lub ziemniakami i dodatkiem surówki.

    ** 1 porcja waży 397g

    Smacznego!

    (Odwiedzony 2 713 razy, 2 wizyt dzisiaj)

    Ania Kowalczyk

    Pomysłodawca i twórca Naszej Kaszy. Więcej informacji znajdziesz w zakładce "o mnie" :)

    poprzedni
    Owsiane ciasto ze śliwkami
    następny
    Burgery buraczane z kaszą jaglaną

    Dodaj Komentarz