Pasta gryczana z cebulką i jabłkiem

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

90g Kasza gryczana, sucha pół szklanki
1 sztuka Liść laurowy
2 sztuki Ziele angielskie
1 ząbek Czosnek
250g Woda mineralna 1 szklanka
100g Cebula
150g Jabłko średnie
2,5g Cukier pół łyżeczki
60g Olej rzepakowy 6 łyżek
1g Majeranek
1g Tymianek suszony
3g Papryka słodka
10g Sos sojowy 1 łyżka
1g Sól biała szczypta
1g Pieprz czarny szczypta

Wart. odżywcza / 100g

195
Energia
3g
Białko
19g
Węgl.
13g
Tłuszcze
2g
Błonnik

Pasta gryczana z cebulką i jabłkiem

Cechy:
    Kuchnia:

      Jeśli nie mamy pomysłu na dodatek do chleba, warto skusić się na taką pastę. Gotowa świetnie smakuje z kiszonym ogórkiem lub papryką. Zamiast kaszy gryczanej palonej, można użyć tej białej uzyskując tym samym bardziej delikatny smak. Do dzieła!

      • 25 minut
      • Porcje 5
      • Łatwy

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Kaszę gryczaną zalej wodą, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i czosnek, i gotuj wg czasu podanego na opakowaniu. Odcedź i usuń przyprawy (oprócz czosnku.

      KROK 2: Cebulę i jabłko obierz, pokrój w drobną kostkę, posyp cukrem i podsmaż na 2 łyżkach oleju, na małym ogniu przez ok. 10 minut, do zarumienienia.

      KROK 3: Kaszę przełóż do miski, dodaj resztę oleju, majeranek, tymianek, wędzoną paprykę, sos sojowy i czosnek, i zmiksuj blenderem na gładką pastę. Do masy delikatnie wmieszaj podprażoną cebulę z jabłkiem, dopraw pieprzem i solą do smaku.

      (Odwiedzony 7 693 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Lunchbox z kurczakiem, mango i kaszą owsianą
      następny
      Muffinki jaglane z żółtym serem

      Dodaj Komentarz