Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

1/2 szklanki Kasza jaglana
1 duży Bakłażan
2 szt Papryka czerwona
2 ząbki Czosnek duży
1 łyżka Sok z cytryny
1 łyżeczka Przyprawa curry
1 łyżeczka Papryka słodka wędzona, mielona
2 łyżki Olej rzepakowy uniwersalny

Wart. odżywcza / 100g

168
Energia
4g
Białko
28g
Węgl.
6g
Tłuszcze
4g
Błonnik
Pasta do smarowania z pieczonego bakłażana i papryki z kaszą jaglaną

Pasta do smarowania z pieczonego bakłażana i papryki z kaszą jaglaną

Dziś prezentujemy Wam nasz kolejny sposób na "odczarowanie" nudnych i banalnych kanapek. Bowiem pasta ta zaskoczy Was nie tylko swym smakiem, ale także kolorem, jaki tworzy na talerzu. Możecie podać ją ze świeżą bazylią lub rozmarynem. Będzie smakować jeszcze lepiej! Smacznego :)

  • 30 min
  • Porcje 4
  • Łatwy

Sposób przygotowania:

KROK 1. Ugotuj kaszę jaglaną. Uruchom piekarnik, ustaw temperaturę 200*C.

KROK 2. Do nagrzanego piekarnika wstaw posypanego solą, pieprzem i przyprawą curry przekrojonego wzdłuż bakłażana oraz paprykę. Piecz do momentu, aż skórka na papryce zacznie ciemnieć – ułatwi to późniejsze obranie jej.

KROK 3. Po upieczeniu warzyw obierz bakłażana ze skórki (dokładnie upieczonego bakłażana łatwo obrać łyżką), paprykę zawiń w folię aluminiową i odłóż na 30 min w chłodne miejsce. Po tym czasie rozwiń z folii i obierz. Skórka powinna bardzo łatwo odchodzić od warzywa.

KROK 4. W kielichu blendera umieść kaszę, obranego bakłażana i paprykę bez gniazda nasiennego. Posyp solą, pieprzem, słodką papryką wędzoną, dodaj ząbek czosnku, sok z cytryny. Całą mieszankę zblenduj na gładką masę.

Smacznego!

(Odwiedzony 2 556 razy, 1 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Makaron „muszle” nadziewany ricottą i kaszą jaglaną z groszkiem, miętą i szałwią
następny
Orkiszowe smoothie a’la Pina colada

2 Comments Ukryj Komentarze

Dodaj Komentarz