Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

1 szklanka Kasza jęczmienna, pęczak
100g Ser Feta
150g Botwina
200g Zielone szparagi
1 szt Cebula
3 ząbki Czosnek duży
1/2 szklanki Wywar warzywny możesz użyć wodę
szczypta do smaku Sól biała
szczypta Pieprz czarny, grubomielony
2 łyżki Masło extra

Wart. odżywcza / 100g

117
Energia
4,9g
Białko
19g
Węgl.
3,6g
Tłuszcze
2,5g
Błonnik
Pęczak z botwiną, szparagami i fetą

Pęczak z botwiną, szparagami i fetą

Dzisiejsza propozycja stanowi szczególne ukoronowanie sezonowości produktów. Pęczak ze szparagami i botwinką to prawdziwe źródło witamin, głównie z grupy B, a także żelaza, cynku, czy potasu. To świetne danie obiadowe, szczególnie polecamy kobietom w ciąży, a także w okresie laktacji. Jest łatwostrawne, pełnowartościowe, a do tego tak pyszne, że żadna przyszła mama nie odmówi takiej porcji zdrowia na swoim talerzu! Smacznego :)

  • 40 min
  • Porcje 4
  • Średni

Sposób przygotowania:

Kasza pęczak zaliczana jest do kasz gruboziarnistych. Z tego względu polecana jest osobom zmagającym się z nadwagą i otyłością. Pęczak zawiera węglowodany złożone, które wolno, lecz systematycznie uwalniane są do krwioobiegu, zapewniając tym samym odpowiednią dawkę energii na cały dzień. Glukoza pochodząca z trawienia tej kaszy, w przeciwieństwie do słodyczy (źródła cukrów prostych), uwalniana jest powoli, dzięki czemu nie dochodzi do gwałtownego wzrostu, a następnie radykalnego spadku stężenia cukru we krwi. Z tego względu pęczak rekomendujemy wszystkim tym, którzy chcą pozbyć się zbędnych kilogramów, a także wyeliminować nałóg sięgania po słodycze między posiłkami.

KROK 1. Ugotuj pęczak “al dente” w lekko osolonej wodzie. Obierz i pokrój na 5 równych części szparagi, dokładnie umyj botwinę i drobno posiekaj z buraczkami. Pokrój cebulę w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Ugotuj wywar warzywny.

KROK 2. Wrzuć na rozgrzany olej cebulę, czosnek i szparagi. Chwilę podsmaż, dodaj pęczak, dokładnie zamieszaj, następnie wlej pół szklanki bulionu warzywnego, dodaj masło i botwinę. Redukuj wywar do momentu, aż całkowicie odparuje, w razie potrzeby dodaj sól, posyp grubo zmielonym pieprzem.

KROK 3. Danie podziel na 4 porcje, posyp fetą, ciesz się smakiem 🙂

 

Przepis powstał w ramach kampanii „Lubię kaszę” (lubiekasze.pl) której działania sfinansowane są ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych”.

 

(Odwiedzony 786 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Tomasz Antoniszyn

Z zamiłowania kucharz i fotograf kulinarny. Jestem wręcz kulinarnym freakiem, który łączy ze sobą nietypowe i nieoczywiste smaki. Więcej w zakładce "o nas".

poprzedni
Gołąbki „bez zawijania” z młodą kapustą, botwiną i pęczakiem
następny
Gryczane krakersy z rozmarynem i solą morską

Dodaj Komentarz