Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

50g Kasza jęczmienna, pęczak 1/2 szklanki
100g Ser Feta
250g Cukinia 1 średnia
40g Groszek cukrowy garść strąków
20g Oliwa z oliwek 2 łyżki stołowe
1g Sól biała 1 szczypta
1g Pieprz czarny 1 szczypta
1,5g Papryka ostra, mielona 1/2 łyżeczki

Wart. odżywcza / 100g

316
Energia
14g
Białko
27g
Węgl.
19g
Tłuszcze
4g
Błonnik
Pęczak z cukinią, groszkiem cukrowym i serem feta

Pęczak z cukinią, groszkiem cukrowym i serem feta

Sałatka z pęczakiem, grillowaną cukinią i groszkiem cukrowym to zdecydowanie zapach lata. Danie jest aromatyczne, sycące i pełnowartościowe za sprawą dodatku sera feta. W przyprawach macie pełną dowolność! Smacznego!

  • 30 minut
  • Porcje 2
  • Łatwy

Sposób przygotowania:

KROK 1: Ser feta pokrój na dość małe kawałki, przełóż ją do miski. Następnie dodaj oliwę z oliwek, przyprawy, wymieszaj o odłóż do lodówki, do momentu podania.

KROK 2: W średnim garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru. Gdy woda będzie wrzeć, wrzuć groszek cukrowy na 1-2 minuty. Po tym czasie wyjmij groszek łyżką cedzakową i przelej zimną wodą. Następnie wrzuć do gotującej się wody po groszku kaszę jęczmienną i gotuj według przepisu na opakowaniu. Odcedź i wyłóż kaszę na talerze, a następnie połóż na niej groszek cukrowy.

KROK 3: Rozgrzej elektrycznego grilla (lub patelnię grillową). Gdy już będzie nagrzany kładź na nim pokrojoną w plasterki (i muśniętą oliwą z solą) cukinię. Obsmażaj po 5 minut z każdej strony. Po zdjęciu z grilla, pokrój plasterki cukinii na średnie kawałki, wymieszaj je z groszkiem i kaszą.

KROK 4: Na koniec dodaj do całego dania ser feta łącznie z marynatą, w której się moczyła. Dopraw do smaku.

Smacznego!

(Odwiedzony 2 309 razy, 1 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Zupa słodko-kwaśna z ananasem, krewetkami i kaszą
następny
Pomidor faszerowany kaszą jaglaną i warzywami

Dodaj Komentarz