Pęczak z suszonymi pomidorami i parmezanem

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Wart. odżywcza / 100g

108.36
Energia
3.22g
Białko
13.62g
Węgl.
4.97g
Tłuszcze
1.75g
Błonnik

Pęczak z suszonymi pomidorami i parmezanem

Dla wszystkich amatorów kremowej kaszy jęczmiennej, to kolejny przepis na pęczak w roli głównej. Suszone pomidory, świeża bazylia, parmezan i feta - prosto i smacznie, w sam raz na lunch! :)

  • 35 minut
  • Porcje 5
  • Łatwy

Sposób przygotowania:

KROK 1: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Marchew obierz i pokrój w kostkę, obtocz w 1 łyżce oliwy, dopraw tymiankiem, czosnkiem, solą i pieprzem. Rozłóż na blaszce i piecz ok. 25 minut.

KROK 2: Przez ten czas, na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojony seler naciowy i lekko podsmaż całość. Dorzuć suchy pęczak i rozmieszaj. Dodaj wino, poczekaj aż odparuje a następnie zalej całość litrem gorącego bulionu. Gotuj ok. 15 minut.

KROK 3: Do garnka dorzuć pokrojone suszone pomidory i gotuj kolejne 15-20 minut aż pęczak wchłonie cały płyn. Dodaj podpieczoną marchew i wymieszaj całość.

KROK 4: Danie rozkładaj na talerze, posyp tartym parmezanem i pokruszoną fetą. Na koniec udekoruj bazylią.

Smacznego!

(Odwiedzony 5 400 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Ania Kowalczyk

Pomysłodawca i twórca Naszej Kaszy. Więcej informacji znajdziesz w zakładce "o mnie" :)

poprzedni
Czekoladowy budyń jaglany
następny
Sushi z kaszy jaglanej z łososiem i wasabi

Dodaj Komentarz