Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

Jaglana podstawa:
90g Kasza jaglana, sucha
1,5 szklanki Płatki jaglane
1/2 łyżeczki Proszek do pieczenia
szczypta Sól himalajska, różowa
1/2 łyżeczki Skórka z cytryny
1/2 łyżeczki Skórka z pomarańczy
1 sztuka Banan
2 łyżki Syrop daktylowy
1/2 łyżeczki Aromat waniliowy, ekologiczny
2 łyżki Olej kokosowy
Owocowy dżem z nasionami chia:
1 szklanka Maliny
2 łyżeczki Miód pszczeli
1/2 łyżeczki Aromat waniliowy, ekologiczny
2 łyżki Nasiona chia
1/2 szklanki Jagody
Owsiana posypka:
1 szklanka Płatki owsiane górskie
40g Olej kokosowy
2 łyżeczki Syrop daktylowy

Wart. odżywcza / 100g

262
Energia
5g
Białko
38g
Węgl.
10g
Tłuszcze
4g
Błonnik
Pieczone batoniki jaglane z owocami

Pieczone batoniki jaglane z owocami

Gdybyście szukali czegoś pomiędzy deserem a przekąską, to mamy dla Was idealną propozycję. Przyda się w trakcie wakacyjnych podróży lub jako uzupełnienie energii po treningu. Smaczne i ciekawe, cieszy oko na talerzu! :)

  • 45 minut
  • Porcje 12
  • Średni

Sposób przygotowania:

KROK 1: Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Kwadratową blaszkę o długości 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Kaszę jaglaną zmiel w młynku do kawy na mąkę.

KROK 2: W dużej misce wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki: płatki jaglane, mąkę jaglaną, skórkę z cytryny i pomarańczy, proszek do pieczenia i sól.

KROK 3: W drugiej misce połącz rozgniecionego widelcem banana, dodaj syrop daktylowy, ekstrakt waniliowy i wymieszaj dokładnie, do momentu, aż cała masa zrobi się gładka.

KROK 4: Połącz suche składniki z mokrymi, dodaj olej kokosowy i miksuj do połączenia się wszystkich składników. Przełóż ciasto do foremki, wstaw do piekarnika i piecz 15 minut. Wystudź.

KROK 5: W międzyczasie przygotuj posypkę. Połącz wszystkie składniki: płatki owsiane, olej kokosowy i syrop daktylowy za pomocą rąk, lekko rostapiając olej kokosowy ich ciepłem.

KROK 6: Malinowy dżem chia: do rondelka włż świeże maliny i podgrzewaj na małym ogniu. Mieszaj od czasu do czasu lekko miażdżąc przy tym owoce. Gdy owoce zupełnie się rozpadną, zestaw rondelek z ognia, dodaj miód, ekstrakt z wanilii, jagody oraz nasiona chia. Wymieszaj dokładnie i mieszaj jeszcze przez około 3-4 minuty. Odstaw miksturę na kolejne 5 minut.

KROK 7: Na upieczony i ostygnięty spód jaglany wylej ostudzony i gęsty dżem malinowy. Całość posyp przygotowaną owsiną kruszonką. Wstaw do lodówki na około 1-2 godziny. Po tym czasie pokrój całość na małe, prostokątne batoniki.

Smacznego!

(Odwiedzony 12 699 razy, 1 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Czekoladowy koktajl z pistacjami i niepaloną gryką
następny
Sałatka owocowa z chrupiącą kaszą gryczaną i orzechami

5 Comments Ukryj Komentarze

Anno, objętościowo mąki będzie mniej niż kaszy, ale jeżeli chodzi o jej masę to nie będzie różnicy (100g kaszy to 100 g mąki) 🙂

Dodaj Komentarz