Pieczone frytki jaglane

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

180g Kasza jaglana, sucha 1 szklanka
720ml Woda mineralna, niegazowana 3 szklanki
20g Zioła prowansalskie 2 łyżki
5g Sól morska 1 łyżeczka
20g Oliwa z oliwek 2 łyżki stołowe

Wart. odżywcza / 100g

160
Energia
4g
Białko
26g
Węgl.
5g
Tłuszcze
1g
Błonnik

Pieczone frytki jaglane

Cechy:
    Kuchnia:

      Zdrowa przekąska, która z powodzeniem zastąpi nachosy, paluszki i inne słone snacki. Kasza jaglana z ziołami i lekkim posmakiem soli morskiej. Uwaga na uzależnienia :P

      • 75 minut
      • Porcje 5
      • Łatwy

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Nastaw piekarnik na 200 st. C. Wsyp do małego rozgrzanego rondelka suchą kaszę jaglaną i praż ją intensywnie mieszając przez 3-5 minut (uważaj, kasza łatwo się przypala).

      KROK 2: Następnie powoli wlej wodę, dodaj sól oraz zioła prowansalskie. Zwiększ ogień i całość doprowadź do wrzenia. Po tym czasie przykryj garnek pokrywką, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut, do momentu, gdy kasza wchłonie całą wodę.

      KROK 3: Gdy woda zostanie całkowicie wchłonięta zestaw garnek z ognia. Przełóż kaszę do wyłożonej papierem do pieczenia średniej, prostokątnej formy, równo rozłóż i odstaw do wystygnięcia na około 10 minut.

      KROK 4: Ostrożnie przewróć ostudzoną kaszę na deskę do krojenia. Pokrój ją w paluchy około 2 cm szerokości. Każdy z nich smaż na patelni z rozgrzaną oliwą około minutę z każdej strony. Usmażone paluchy przełóż z powrotem na blachę do pieczenia.

      KROK 5: Całość włóż do piekarnika na 40 minut, po upływie 20 minut obróć paluchy na drugą stronę.

      *Paluchy podawaj z ulubionym dipem.

      Smacznego!

      (Odwiedzony 1 727 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Sałatka z pomarańczą i fenkułem na bulgurze
      następny
      Jaglane smoothie z truskawkami i bananem

      Dodaj Komentarz