Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

400g Romanesco
100g Czarna soczewica
100g Kasza jaglana, sucha
1 mała Cebula
2 ząbki Czosnek ok 10-16 g
1 łyżka Imbir, korzeń starty na drobnym oczku
1 łyżka Wiórki kokosowe
1/2 szklanki Orzechy nerkowca posiekane
2 szklanki Bulion warzywny 500 ml
1 szklanka Granat
2 łyżki Szczypiorek, siekany
kilka listków kolendra, świeża do dekoracji
1 łyżeczka Miód pszczeli
1 łyżka Sok z cytryny
Sos sojowy, jasny
2 łyżki Oliwa z oliwek
Przyprawy
1/2 łyżeczki Garam masala
1/2 łyżeczki Kurkuma
szczypta Cynamon mielony
szczypta Chili mielone dodaj tyle ile lubisz

Wart. odżywcza / 100g

116
Energia
4.6g
Białko
15.3g
Węgl.
4.9g
Tłuszcze
2.5g
Błonnik
Pilaw jaglany z czarną soczewicą, orzechami, granatem i romanesco

Pilaw jaglany z czarną soczewicą, orzechami, granatem i romanesco

Jeśli lubicie wyraziste dania napakowane smakami, koniecznie musicie spróbować pilaw. Zmodyfikowaliśmy pierwotną recepturę dodając kaszę jaglaną zamiast ryżu. Sprawdź to!

  • 40 min
  • Porcje 4
  • Średni

Sposób przygotowania:

KROK 1. Świeże romanesco podziel na  niewielkie różyczki, opłucz. Soczewicę umieść na sitku i dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, odcedź, kaszę wypłucz na sitku wrzątkiem. Cebulę drobno posiekaj w kostkę, czosnek i imbir obierz i zetrzyj na drobnej tarce.

KROK 2. Na dużej patelni podgrzej oliwę, dodaj cebulę i smaż przez kilka minut na umiarkowanym ogniu, dodaj czosnek oraz imbir i smaż przez minutę. Dodaj jaglankę, soczewicę, świeże romanesco oraz przyprawy: garam masalę, kurkumę, kolendrę, cynamon i chili, smaż mieszając co chwilę przez około 2 – 3 minuty. Pod koniec dodaj wiórki kokosowe i nerkowiec.

KROK 3. Dopraw wszystko solą morską, sosem sojowym, świeżo zmielonym pieprzem i miodem. Wlej wrzący bulion lub wodę i zagotuj. Przykryj pokrywką, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 15 minut. Na koniec dodaj granat i wymieszaj. Posyp szczypiorkiem i kolendrą wedle uznania.

(Odwiedzony 938 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Tomasz Antoniszyn

Z zamiłowania kucharz i fotograf kulinarny. Jestem wręcz kulinarnym freakiem, który łączy ze sobą nietypowe i nieoczywiste smaki. Więcej w zakładce "o nas".

poprzedni
Pancakes szpinakowo – jaglankowe
następny
Bakłażan z kaszą gryczaną prażoną ze słonecznikiem, puree kalafiorowe z tahiną i pesto kolendrowo-miętowym

Dodaj Komentarz