Placuszki jęczmienne z twarożkiem i wiśniami

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

350g Ser twarogowy, półtłusty
3 sztuki Jaja kurze surowe
1 szklanka Kasza jęczmienna, perłowa, sucha 150g
1/2 łyżeczki Kardamon
1 łyżeczka Cynamon mielony
szczypta Imbir, suszony
3 łyżki stołowe Ksylitol 40g
6 łyżek stołowych Mąka pszenna, pełnoziarnista 60g
250g Wiśnie, mrożone
3 łyżki stołowe Miód pszczeli 70g
4 gałązki Mięta świeża 20g

Wart. odżywcza / 100g

486
Energia
27,6g
Białko
79,3g
Węgl.
9,4g
Tłuszcze
5,2g
Błonnik

Placuszki jęczmienne z twarożkiem i wiśniami

Kuchnia:

    Kolejny słodki sposób na przemycenie zdrowotności. W placuszkach wyczuwalny jest głównie twarożek, więc ze spokojem możemy je podać każdemu kaszowemu niejadkowi. Wiśnie skutecznie przekonują do ich łasuchowania nie tylko smakowo, ale i wizualnie. Spróbujcie sami :)

    • 30 minut
    • Porcje 4
    • Łatwy

    Sposób przygotowania:

    KROK 1: Kaszę jęczmienną ugotuj według przepisu producenta zamieszczonego na opakowaniu produktu. Ostudź.

    KROK 2: Ser twarogowy wrzuć do sporej miski i rozkrusz go widelcem do uzyskania niejednorodnej, lecz zbitej konsystencji.

    KROK 3: Do sera dodaj jaja, ugotowaną i przestudzoną kaszę jęczmienną, cynamon, kardamon, imbir suszony i ksylitol. Wymieszaj całość bardzo dokładnie.

    KROK 4: Do masy dodaj mąkę pszenną pełnoziarnistą i wyrabiaj ciasto do momentu, aż stanie się luźne, lecz dość sprężyste.

    KROK 5: Dłońmi obsypanymi mąką formuj z powstałego ciasta średniej wielkości placuszki. Od razu smaż je na rozgrzanej, beztłuszczowej patelni, około 1,5-2 minuty z każdej strony.

    KROK 6: Przygotuj sos wiśniowy: mrożone wiśnie rozmróź, podgrzewając je na przykrytej patelni. Następnie, dodaj miód i smaż owoce dokładnie mieszając bez przykrycia do momentu, aż cała masa zgęstnieje, a z wiśni odparuje nadmiar wody. Na końcu dodaj posiekaną, świeżą miętę.

    KROK 7: Racuszki przełóż na talerz i układaj je jeden na drugim. Następnie ich górę polej przygotowanym sosem wiśniowym.

    Smacznego!

    (Odwiedzony 5 821 razy, 1 wizyt dzisiaj)
    poprzedni
    Jaglane wrapy z awokado i szpinakiem
    następny
    Jaglane pancakes ze szpinakiem

    2 Comments Ukryj Komentarze

    Dodaj Komentarz