Pomidor faszerowany kaszą jaglaną i warzywami

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

300g Pomidor 2 większe sztuki
90g Kasza jaglana, sucha 1/2 szklanki
125g Cukinia 1/2 średniej sztuki
90g Cebula 1 mała sztuka
42g Pomidor suszony 6 sztuk
5g Czosnek duży 1 ząbek
2g Oregano 1 płaska łyżeczka
1g Kurkuma 1/2 łyżeczki
20g Olej rzepakowy uniwersalny 2 łyżki stołowe
1g Sól morska szczypta
2g Pieprz czarny 4 szczypty

Wart. odżywcza / 100g

344
Energia
9g
Białko
54g
Węgl.
12g
Tłuszcze
5g
Błonnik

Pomidor faszerowany kaszą jaglaną i warzywami

Cechy:
    Kuchnia:

      Pyszne danie dla zabieganych. Jego przygotowanie trwa na prawdę krótko, a cała potrawa zasyci nas na długie godziny. Smacznego! :)

      • 30 minut
      • Porcje 2
      • Łatwy

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Pomidory dokładnie umyj, osusz i odetnij za pomocą ostrego noża część górną (najlepiej z zieloną szypułką). Wydryluj gniazdo nasienne i usuń wszystkie pestki, a pozostałą część przełóż do miski.

      KROK 2: Umyj i osusz cukinię. Pokrój ją w bardzo drobną kosteczkę, uprzednio usunąwsze całkowicie pestki (do przepisu potrzebujemy jedynie miąższ). Wsyp do miski i zamarynuj ją w oliwie i przyprawach. Dopraw pieprzem do smaku.

      KROK 3: Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, a następnie podsmaż na nim cukinię przez około 2-3 minuty. Po tym czasie dodaj pokrojony miąższ z pomidora, suszone pomidory oraz drobno pokrojoną cebulkę. Na sam koniec dołóż przeciśnięty przez praskę czosnek.

      KROK 4: Do warzyw dodaj kaszę jaglaną, wymiesza i podduś całą masę około 2-3 minuty. Przełóż ją do miseczki.

      KROK 5: Napełniaj wydrylowane pomidory przygotowanym farszem, przykryj odciętym poprzednio wierzchem i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na około 15-20 minut.

      Smacznego!

      (Odwiedzony 1 858 razy, 2 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Pęczak z cukinią, groszkiem cukrowym i serem feta
      następny
      Pasta pomidorowa z kaszą jaglaną

      Dodaj Komentarz