Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

120g Kasza gryczana palona, sucha
1 sztuka Cebula
1 ząbek Czosnek duży
250g Kurki mrożone
2 średnie sztuki Pomidor
200ml Wywar warzywny
1 łyżeczka Masło extra
4 plastry Pomidor suszony, w oleju
125g Ser Feta
1 łyżka Olej rzepakowy uniwersalny
szczypta Sól biała
szczypta Pieprz czarny
1 łyżeczka Tymianek suszony
2 łyżeczki Natka pietruszki, siekana

Wart. odżywcza / 100g

384,8
Energia
16,8g
Białko
47,8g
Węgl.
17,8g
Tłuszcze
9,3g
Błonnik
Pomidorowe kaszotto z kurkami i fetą

Pomidorowe kaszotto z kurkami i fetą

Dla wszystkich fanów kremowej kaszy jęczmiennej przygotowaliśmy kolejną wersję tego dania. Macie w zamrażarce kurki z jesiennych zbiorów? Jeśli nie - nie martwcie się, możecie zastąpić je innymi bardziej dostępnymi obecnie grzybami np.: boczniakiem lub pieczarką :) Całe danie dopełnia ser feta i tymianek, którego nie może tu zabraknąć. Smacznego kochani! ;)

  • 35 minut
  • Porcje 3
  • Łatwy

Sposób przygotowania:

KROK 1: Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć pokrojone warzywa i smaż przez ok. 2 minuty. Po tym czasie wsyp kaszę gryczaną, dopraw ją solą i pieprzem, wlej bulion i gotuj pod przykryciem przez ok. 15 minut.

KROK 2: Na patelnię wrzuć masło, dodaj tymianek i przemieszaj. Kurki rozmróź, osusz i przekrój na pół. Wrzuć je na patelnię i smaż na dużym ogniu przez ok. 2-3 minuty.

KROK 3: Pomidora sparz, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Dodaj go do potrawy, wymieszaj i gotuj bez przykrycia przez ok. 5 minut co chwilę mieszając. W tym czasie pokrój suszone pomidory oraz fetę.

KROK 4: Do potrawy dodaj suszone pomidory, ponownie wymieszaj i wyłóż danie na talerz. Podawaj udekorowane fetą i posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

(Odwiedzony 1 800 razy, 1 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Zielone, gryczane smoothie z avocado
następny
Omlet ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą

4 Comments Ukryj Komentarze

Dodaj Komentarz