Pomidory zapiekane z kaszą jaglaną

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

100g Cebula
10g Oliwa z oliwek
400g pomidory cherry ok. 20 sztuk
120g Kasza jaglana, sucha pół szklanki
3 ząbki Czosnek duży
120g Woda
5g Cukier brązowy
1 łyżeczka Bazylia suszona
1 łyżeczka Tymianek suszony
2 gałązki Bazylia, świeże liście
0.5g Sól biała

Wart. odżywcza / 100g

159
Energia
5g
Białko
29g
Węgl.
4g
Tłuszcze
3g
Błonnik

Pomidory zapiekane z kaszą jaglaną

Cechy:
    Kuchnia:

      Ta prosta forma zapiekanki może być świetnym dodatkiem do pełnego obiadu, lub po prostu - opcją na lunch.

      • 50 minut
      • Porcje 4
      • Łatwy

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Cebulę pokrój w piórka.

      KROK 2: W rondelku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i podsmaż ją. Posyp suszoną bazylią i podsmażaj kolejne 3-4 minuty. Odstaw na bok.

      KROK 3: Pomidory pokrój w plasterki, posyp bazylią i rozgniecionym czosnkiem, dopraw solą i wymieszaj. W naczyniu żaroodpornym wyłóż cebule a następnie na przemian kaszę i ¾ porcji pomidorów. Ponownie posyp wszystko suszoną bazylią i tymiankiem. Zalej równomiernie całość połową szklanki wrzącej wody i przykryj ostatnią warstwą świeżych pomidorów. Całość lekko posyp cukrem i skrop oliwą.

      KROK 4: Zapiekankę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 40 minut. Po 30 minutach sprawdź czy kasza wchłonęła całą wodę, dolej ją w razie potrzeby.

      KROK 5: Całość udekoruj świeżą bazylią.

      Smacznego!

      (Odwiedzony 4 759 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Batoniki jaglane z bakaliami
      następny
      Kotlety z batatów i komosy ryżowej

      Dodaj Komentarz