Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

Na formę 26cm
1,5 szklanki Mąka gryczana
3 łyżki Cukier brązowy
3 szt Jaja kurze surowe
1/4 szklanki Olej rzepakowy uniwersalny
1 szklanka Rabarbar posiekany
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
1/2 łyżeczki Cynamon mielony
1 łyżeczka Aromat waniliowy
do posypania Cukier puder

Wart. odżywcza / 100g

240
Energia
5,2g
Białko
34,1g
Węgl.
9,9g
Tłuszcz
1,8g
Błonnik
Proste gryczane ciasto z rabarbarem

Proste gryczane ciasto z rabarbarem

Dzisiejszy wypiek to przykład na to, że nie trzeba rezerwować sobie całego dnia i angażować kilku par rąk do pracy. Jedynie godzina wystarczy na przygotowanie i upieczenie tego smacznego, prostego i zdrowego ciacha ze zmielonej kaszy gryczanej. Liczymy, że wam posmakuje ;)

  • 60 min
  • Porcje 10
  • Łatwy

Sposób przygotowania:

KROK 1. W pierwszej misce wymieszaj mikserem more składniki z cukrem : jaja, aromat waniliowy, olej. Włącz piekarnik i ustaw temp. 180*C z góry i z dołu.

KROK 2. W drugiej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, cynamon. Obierz i pokrój rabarbar w kawałki grubości ok 1 cm.

KROK 3. Zawartość obu misek połącz i wymieszaj dokładnie, dodaj rabarbar. Formę wysmaruj olejem.

KROK 4. Wylej powstałą masę do formy, włóż do rozgrzanego piekarnika, piecz ok 45 min.

Po tym czasie, wyjmij wypiek z piekarnika, poczekaj aż ostygnie, posyp cukrem pudrem. 

(Odwiedzony 4 218 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Tomasz Antoniszyn

Z zamiłowania kucharz i fotograf kulinarny. Jestem wręcz kulinarnym freakiem, który łączy ze sobą nietypowe i nieoczywiste smaki. Więcej w zakładce "o nas".

poprzedni
Kremowa pasta z kaszy jaglanej, buraka i ricotty
następny
Waniliowy pudding z kaszy manny z musem z arbuza i truskawek

3 Comments Ukryj Komentarze

Dodaj Komentarz