Pulpety z kaszy jaglanej i soczewicy z sosem

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

Pulpety
200g Kasza jaglana, sucha
200g Soczewica czerwona, nasiona suche
100g Słonecznik, pestki
6g Curry 2 łyżeczki
16g Koperek, pęczek pęczek
100g Pomidor suszony, w oleju 5 plastrów
4g Pieprz czarny 4 szczypty
2g Sól himalajska, różowa 2 szczypty
Sos
3g Oregano łyżeczka
240g Przecier pomidorowy 1 szklanka
24g Ocet balsamiczny 4 łyżki stołowe
112g Ketchup 7 łyżek stołowych
30g Mleko kokosowe 1/4 szklanki
3g Papryka ostra, mielona 1/2 łyżeczki
4g Pieprz czarny 4 szczypty

Wart. odżywcza / 100g

403
Energia
18g
Białko
60g
Węgl.
13g
Tłuszcze
7g
Błonnik

Pulpety z kaszy jaglanej i soczewicy z sosem

Cechy:
    Kuchnia:

      Pyszne, bezglutenowe pulpeciki idealne na obiad dla młodszych i tych nieco starszych. Do ich przygotowania zdecydowanie przekonuje szybkość przygotowania i szeroka dostępność składników. Smacznego :)

      • 30 minut
      • Porcje 6
      • Łatwy

      Sposób przygotowania:

      Pulpety:

      KROK 1: Kaszę przepłukaj w gorącej wodzie kilkukrotnie i ugotuj ją według przepisu producenta na opakowaniu. Wystudź. Soczewicę przepłukaj i gotuj do miękkości około 15-20 minut. Odcedź.

      KROK 2: Pestki słonecznika zmiel na małe okruszki.

      KROK 3: Soczewicę i kaszę dokładnie zmiksuj i połącz ze słonecznikiem. Dodaj zmiksowane pomidory z koprem. Następnie połącz pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.

      KROK 4: Wilgotnymi dłońmi formuj spore pulpety i układaj na papierze do pieczenia wyłożonym na blasze. Piecz je przez około 20 minut w 200 st. C.

      Sos:

      KROK 1: Pozostałe składniki włóż do garnka i gotuj na małym ogniu około 5 minut do momentu, aż sos zacznie bulgotać. Gdy to nastąpi, dokładnie zmiksuj blenderem całość na gładką masę.

      *Podawaj na talerzu pulpety, polej je sosem, a następnie całość posyp świeżo posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.

      Smacznego!

      (Odwiedzony 9 409 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Tarta z komosą ryżową i borówkami
      następny
      Bułeczki z amarantusa z jagodami

      18 Comments Ukryj Komentarze

      Witam, w podanych składnikach nie jest napisane ile kaszy i jakiej trzeba mieć do przygotowania p ulpecikow… można prosić o uzupełnienie, bo chciałabym zrobić je na obiad ☺

      Tak, soczewicę najpierw należy przepłukać do momentu, aż woda z płukania będzie krystalicznie czysta, a następnie ugotować do miękkości i odcedzić 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

      Dodaj Komentarz