Puszyste ciasto bananowe z płatkami owsianymi

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

180g Mąka pszenna, pełnoziarnista
80g Mąka gryczana
płaska łyżeczka Soda oczyszczona
duża szczypta Sól biała
pół łyżeczki Cynamon mielony
pół łyżeczki Kardamon
70g Cukier brązowy
110g Masło extra
2 sztuki Jaja kurze surowe
3 sztuki Banan
5 łyżek Płatki owsiane górskie
120g Maślanka naturalna
Cukier puder

Wart. odżywcza / 100g

260.57
Energia
5.57g
Białko
36.72g
Węgl.
10.67g
Tłuszcze
2.27g
Błonnik

Puszyste ciasto bananowe z płatkami owsianymi

Cechy:
    Kuchnia:

      Ciasto bananowe to idealny pomysł na wykorzystanie zapomnianych, i przejrzałych już bananów. Podobno długo zachowuje świeżość, ale... mi jakoś nie udało się tego sprawdzić! :)

      • 45 minut
      • Porcje 12
      • Średni

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.

      KROK 2: Do miski przesiej mąki, sodę, sól, cynamon i kardamon. Dobrze wszystko wymieszaj.

      KROK 3: W drugiej misce utrzyj masło z cukrem, dodaj jajka i miksuj do uzyskania puszystej, gładkiej masy. Następnie dorzuć banany i ponownie wszystko utrzyj.

      KROK 4: Mieszankę mąk dorzuć do bananów i całość dokładnie połącz. Dodaj płatki owsiane, maślankę i wymieszaj.

      KROK 5: Gotową masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 35 minut, do suchego patyczka. Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem.

       

      Smacznego!

      1 kawałek to ok. 90g

      (Odwiedzony 20 152 razy, 8 wizyt dzisiaj)

      Ania Kowalczyk

      Pomysłodawca i twórca Naszej Kaszy. Więcej informacji znajdziesz w zakładce "o mnie" :)

      poprzedni
      Orzechowe ciasteczka amarantusowe z żurawiną
      następny
      Gryczane kulki pełne mocy

      24 Comments Ukryj Komentarze

      Moglabys mi powiedziec czy to ma być po 180g maki pszennej i pełnoziarnistej czy łącznie ma być 180

      Do miski należy przesiać 180g mąki pszennej pełnoziarnistej (to jest jeden produkt) oraz 80g mąki gryczanej (kupionej lub powstałej w wyniku zmielenia kaszy gryczanej na sypki “proszek” 🙂

      Proszę o poradę. Nie mam wagi – ile jaj wchodzi na 100 g?
      A jeśli mam wagę – to czy 100 g to waga ze skorupkami czy bez?
      HELP!

      Czym można zastąpić mąkę gryczaną? I czy zamiast płatków owsianych górskich można użyć błyskawicznych w tej samej ilości?
      Pozdrawiam

      Mąkę gryczaną można po prostu pominąć i dodać więcej mąki pełnoziarnistej. Jeśli chodzi o płatki owsiane, to zdrowiej oczywiście użyć płatków owsianych górskich jednak te błyskawiczne również “dadzą radę”.

      Pozdrawiamy 🙂

      Zrobiłam z mąki orkiszowej z jogurtem naturalnym -chciałam zrobić natychmiast po przeczytaniu przepisu, a w składnikach wystąpiły braki… Wyszło obłędne!!! ?

      Olu a czy mąki orkiszowej dałaś tyle samo co ma być pełnoziarnistej? Bo już kilka razu jak zamieniałam na tą mąkę musiałam dodać więcej niż w przepisie:)

      Dodaj Komentarz