Ratatouille z kaszą jaglaną

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

180g Kasza jaglana, sucha szklanka
100g Papryka czerwona 1/2 średniej sztuki
70g Papryka zielona 1/2 średniej sztuki
60g Papryka żółta 1/2 średniej sztuki
150g Cukinia 1/2 małej sztuki
150g Bakłażan
100g Pieczarki ok. 5 sztuk
45g Cebula 1/2 średniej sztuki
20g Olej rzepakowy uniwersalny 2 łyżki
120g Przecier pomidorowy 1/2 szklanki

Wart. odżywcza / 100g

486
Energia
15g
Białko
84g
Węgl.
14g
Tłuszcze
9g
Błonnik

Ratatouille z kaszą jaglaną

Cechy:
    Kuchnia:

      Pyszne, aromatyczne danie, które zarezerwowane jest nie tylko dla wegetarian. Jeśli chcecie, możecie dodać do sosu kawałki kurczaka lub przyprawcie go wędzoną papryką. Będzie pyszne!

      • 40 minut
      • Porcje 2
      • Łatwy

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Kaszę ugotuj wg instrukcji producenta znajdującej się na opakowaniu.
      KROK 2: W tym czasie pokrój wszystkie składniki na półplasterki. Na patelni rozgrzaej olej i podsmaż krótko posiekany czosnek oraz cebulę (uważaj, by ich nie przypalić).
      KROK 3: Po zaromatyzowaniu oleju wrzuć wszystkie pozostałe składniki poza bakłażanem, podsmaż je minutę i zalej kilkoma łyżkami wody. Po 3-4 minutach dodaj bakłażana. Całość od czasu do czau podlej wodą do zmięknięcia warzyw.

      KROK 4: Dopraw do smaku słodką papryką, oregano i bazylią, szczyptą soli i pieprzu. Dodaj przecier pomidorowy i gotuj kilka minut do zgęstnienia sosu. Do tak przygotowanych warzyw dodaj uprzednio ugotowana kaszę jaglaną. Dobrze wymieszaj.

      Smacznego!

      (Odwiedzony 1 620 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Jaglanka z figą i makiem
      następny
      Budyń jaglany z musem daktylowo-rabarbarowym

      Dodaj Komentarz