Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

400g Dynia
4g Tymianek suszony 1 łyżeczka
15g Czosnek duży 3 ząbki
20g Oliwa z oliwek 2 łyżki stołowe
90g Seler naciowy 2 gałązki
300g Kasza jęczmienna, pęczak
150g Wino białe, wytrawne 1 lampka
2000ml Wywar warzywny
105g Pomidor suszony ok. 15 sztuk
32g Parmezan, tarty 4 łyżki stołowe
10g Bazylia, świeże liście 2 gałązki
120g Ser Feta
0,5g Sól himalajska, różowa 1 szczypta
4g Pieprz czarny 4 szczypty

Wart. odżywcza / 100g

551
Energia
21,4g
Białko
82,6g
Węgl.
19g
Tłuszcze
7,7g
Błonnik
Risotto z pęczaku z pieczoną dynią i serem feta

Risotto z pęczaku z pieczoną dynią i serem feta

Chociaż kasza pęczak zawiera gluten i nie może być spożywana przez grupę osób zmagającą się z nietolerancją tego białka, jest o wiele bardziej wartościowy, niż konwencjonalna wersja tego przepisu z ryżem w roli głównej. Dodatkowo, wzbogaca danie w przyjemny, orzechowy posmak, który idealnie współgra ze słodyczą pieczonej dyni. Spróbujcie koniecznie! :)

  • 50 minut
  • Porcje 4
  • Średni

Sposób przygotowania:

KROK 1: Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia połóż dynię pokrojoną w kostkę. Skrop ją oliwą z oliwek i posyp tymiankiem. Dokładnie wymieszaj, by przyprawa była równomiernie rozłożona. Połóż też ząbki czosnku w łupinach. Dodaj pieprz i sól i piecz przez 25 minut.

KROK 2: W międzyczasie rozgrzej oliwę na dość dużej i głębokiej patelni. Połóż na niej pokrojony w równą kostkę seler naciowy. Smaż go ciągle mieszając przez ok. 3-4 minuty.

KROK 3: Kaszę jęczmienną opłucz na sicie pod bieżącą wodą, a następnie dodaj do selera. Podpraż go na ogniu kolejne 4-5 minuty do momentu, aż ziarna pokryją się warstwą tłuszczu. Następnie dolej wywaru warzywnego. Następnie dodaj wino i gotuj do momentu, aż kasza wchłonie cały płyn. Po tym, dodaj 1 litr wywaru warzywnego. Ciągle mieszając gotuj całość przez około 15 minut.

KROK 4: Następnie dodaj posiekane na drobne kawałki suszone pomidory i pozostałą ilość bulionu warzywnego. Gotuj całość pod przykryciem przez około 15-25 minut. W międzyczasie mieszaj danie od czasu do czasu. Danie będzie gotowe, kiedy kasza wchłonie prawie cały płyn.

KROK 5: Kiedy pęczak zmięknie, dodaj do niego upieczoną dynię oraz obrany z łupin i rozgnieciony widelcem czosnek. Wymieszaj całe danie do połączenia się składników. Zestaw patelnię z ognia. Dodaj posiekaną świeżą bazylię i ser feta. Dobrze wymieszaj.

*Przełóż danie do głębokich talerzy. Udekoruj liśćmi świeżej bazylii.

Smacznego!

(Odwiedzony 2 300 razy, 1 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Jaglane smoothie z ananasem
następny
Dietetyczna tarta z kaszą jaglaną i kalafiorem

Dodaj Komentarz