Sałatka z awokado i quinoa

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

50g Szpinak, świeży 2 garści
80g Quinoa, komosa ryżowa, sucha pół szklanki
140g Awokado 1 sztuka
200g Pomidorki koktajlowe 10 sztuk
100g Ser Feta pół kostki
80g Cebula czerwona średnia cebula
20g Orzechy włoskie 2 łyżki
Dressing
40g Oliwa z oliwek 4 łyżki
20g Ocet winny 2 łyżki
6g Miód pszczeli pół łyżeczki
6g Musztarda łyżeczka
szczypta Sól biała
szczypta Pieprz czarny

Wart. odżywcza / 100g

338
Energia
10,5g
Białko
23g
Węgl.
24,5g
Tłuszcze
5g
Błonnik

Sałatka z awokado i quinoa

Cechy:
    Kuchnia:

      Komosa ryżowa, zwana quinoa zasługuje na wyjątkowe uznanie. Jako jedna z niewielu roślin, zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których organizm nie potrafi sam wytworzyć.

      • 35 minut
      • Porcje 4
      • Średni

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Komosę ryżową ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i ostudź.

      KROK 2: Szpinak umyj, osusz i pokrój. Awokado i ser Feta pokrój w kostkę, pomidorki pokrój na pół, a cebulę drobno posiekaj.

      KROK 3: Z oliwy z oliwek, octu, miodu, musztardy i przypraw przygotuj dressing.

      KROK 4: Kasze przełóż do miski, dodaj pozostałe składniki i orzechy. Przemieszaj i polej dressingiem.

      (Odwiedzony 39 896 razy, 6 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Śliwki pod jaglaną kruszonką
      następny
      Tarta jaglana ze śliwkami

      13 Comments Ukryj Komentarze

      Bardzo dziękuję za ten przepis, sałatka jest rewelacyjna, już dwa razy robiłam (w przeciągu dwóch dni), pozdrawiam 😀

      Dodaj Komentarz