Sałatka z awokado i quinoa

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

50g Szpinak, świeży 2 garści
80g Quinoa, komosa ryżowa, sucha pół szklanki
140g Awokado 1 sztuka
200g Pomidorki koktajlowe 10 sztuk
100g Ser Feta pół kostki
80g Cebula czerwona średnia cebula
20g Orzechy włoskie 2 łyżki
Dressing
40g Oliwa z oliwek 4 łyżki
20g Ocet winny 2 łyżki
6g Miód pszczeli pół łyżeczki
6g Musztarda łyżeczka
szczypta Sól biała
szczypta Pieprz czarny

Wart. odżywcza / 100g

168,4
Energia
5,2g
Białko
11,3g
Węgl.
12,2g
Tłuszcze
2,3g
Błonnik

Sałatka z awokado i quinoa

Cechy:
    Kuchnia:

      Komosa ryżowa, zwana quinoa zasługuje na wyjątkowe uznanie. Jako jedna z niewielu roślin, zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których organizm nie potrafi sam wytworzyć.

      • 35 minut
      • Porcje 4
      • Średni

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Komosę ryżową ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i ostudź.

      KROK 2: Szpinak umyj, osusz i pokrój. Awokado i ser Feta pokrój w kostkę, pomidorki pokrój na pół, a cebulę drobno posiekaj.

      KROK 3: Z oliwy z oliwek, octu, miodu, musztardy i przypraw przygotuj dressing.

      KROK 4: Kasze przełóż do miski, dodaj pozostałe składniki i orzechy. Przemieszaj i polej dressingiem.

      (Odwiedzony 21 982 razy, 1 wizyt dzisiaj)

      Ania Kowalczyk

      Pomysłodawca i twórca Naszej Kaszy. Więcej informacji znajdziesz w zakładce "o mnie" :)

      poprzedni
      Śliwki pod jaglaną kruszonką
      następny
      Tarta jaglana ze śliwkami

      6 Comments Ukryj Komentarze

      Dodaj Komentarz