Sałatka z burakiem, fetą i komosą ryżową.

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

90g Quinoa, komosa ryżowa, sucha pół szklanki
100g Burak średnia sztuka
160g Marchew 2 średnie sztuki
40g Szpinak duża garść
50g Ser Feta
200g Awokado średnia sztuka
10g Olej rzepakowy uniwersalny
Kiełki lucerny
dressing
12g Miód pszczeli 1 łyżeczka
10g Sok z cytryny 3 łyżeczki
20g Oliwa z oliwek 2 łyżki

Wart. odżywcza / 100g

281
Energia
8g
Białko
26g
Węgl.
18g
Tłuszcze
6g
Błonnik

Sałatka z burakiem, fetą i komosą ryżową.

Cechy:
    Kuchnia:

      Połączenie buraka i fety jest już dość popularne i lubiane. Poprzez dodatek komosy cała sałatka jest bardziej sycąca i może być świetnym pomysłem na lunch.

      • 35 minut
      • Porcje 4
      • Łatwy

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Marchew i buraki obierz, pokrój w talarki i kostkę. Warzywa obtocz w oleju, przełóż na blachę i piecz ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. Następnie zostaw do ostygnięcia.

      KROK 2: W tym czasie przygotuj komosę i dressing. Pół szklanki komosy zalej szklanką wody i gotuj ok. 12-15 minut, do miękkości. Miód, oliwę i sok z cytryny dokładnie wymieszaj.

      KROK 3: Do miski przełóż szpinak i dodaj pokrojone w kostkę awokado. Następnie przełóż ugotowaną marchew, buraka i komosę. Na koniec posyp wszystko kawałkami fety i zalej przygotowanym sosem.

       

      Gotową sałatkę możesz udekorować kiełkami.

       

      (Odwiedzony 6 545 razy, 9 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Gryczanka na mleku z figą i orzechami
      następny
      Gryczane racuchy z jabłkiem i orzechami

      Dodaj Komentarz