Sałatka z kaszą jęczmienną, pieczonym kalafiorem i migdałami

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

180g Kasza jęczmienna, perłowa, sucha
3 szklanki Wywar warzywny 720ml
duża garść Migdały
250g Kalafior
5 łyżek Oliwa z oliwek
pęczek Natka pietruszki, siekana
2 łyżki Parmezan, tarty
2 łyżeczki Sok z cytryny

Wart. odżywcza / 100g

345,2
Energia
9g
Białko
40g
Węgl.
20,6g
Tłuszcze
5,5g
Błonnik

Sałatka z kaszą jęczmienną, pieczonym kalafiorem i migdałami

Cechy:
    Kuchnia:

      Jeśli nie mieliście dotąd okazji upiec kalafiora, zdecydowanie polecam wam ten sposób. Nabiera on zupełnie innego smaku niż ten w postaci gotowanej. Tutaj, w towarzystwie parmezanu, chrupiących migdałów i pietruszki. Smacznego!

      • 40 minut
      • Porcje 4
      • Średni

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Kalafiora pokrój na drobne kawałki i obtocz w oliwie. Dopraw solą i pieprzem i umieść w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 15 minut, następnie zdejmij pokrywkę i piecz kolejne 15 minut.

      KROK 2: W tym czasie kaszę ugotuj w bulionie według przepisu na opakowaniu.

      KROK 3: Do naczynia przełóż ugotowaną kaszę i posyp całość parmezanem. Następnie dodaj upieczonego kalafiora, drobno posiekane migdały i pietruszkę. Całość skrop sokiem z cytryny.

      Smacznego!

      1 porcja to ok. 160g

      (Odwiedzony 8 046 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Burgery z kaszy jęczmiennej z jarmużem i marchewką
      następny
      Kremowa kasza jęczmienna z pomidorami, fetą i bazylią

      Dodaj Komentarz