Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

140g Kalafior 2 - 3 duże różyczki
1/2 szklanki Fasola czerwona, konserwowa
1/3 szklanki Kukurydza konserwowa bez dodatku cukru
50g Kasza jęczmienna, pęczak, sucha 1/2 woreczka
40g Ogórek gruntowy 1 mały
20g Rukola garść
Sos:
1 łyżeczka Sok z cytryny
2 łyżki Oliwa z oliwek
1 łyżeczka Musztarda
szczypta Sól morska
szczypta Pieprz czarny, grubomielony
1 łyżeczka Miód pszczeli

Wart. odżywcza / 100g

481
Energia
17g
Białko
82g
Węgl.
13g
Tłuszcze
13g
Błonnik
Sałatka z kaszą pęczak i pieczonym kalafiorem

Sałatka z kaszą pęczak i pieczonym kalafiorem

Oto propozycja kalafiora na gorąco z miodowym sosem vinaigrette! W wersji wegetariańskiej, a nadal sycąca! Pełna warzyw i kaszy, a więc błonnika pokarmowego, witamin i składników mineralnych, niezbędnych, aby sprostać wyzywaniom każdego dnia!

  • 20 minut
  • Porcje 1
  • Łatwy

Sposób przygotowania:

KROK 1: Nastaw piekarnik do nagrzania do temperatury 180 st. C, a także zagotuj wodę na wrzątek do ugotowania kaszy.

KROK 2: Następnie przygotuj odpowiednią ilość kalafiora, opłucz go pod bieżącą wodą i podziel na mniejsze części, a gdy wrzątek będzie już gotowy rozpocznij gotowanie kaszy zgodnie z instrukcją na opakowaniu producenta.

KROK 3: Zawiń kalafiora w folię, odrobinę skrapiając go oliwą z oliwek. Piecz szczelnie zawiniętego w piekarniku przez około 10 – 12 minut.

KROK 4: Odpowiednią ilość fasoli przełóż z puszki na sitko i wypłucz pod bieżącą wodą, analogicznie postępuj w przypadku kukurydzy.

KROK 5: Świeżą rukolę i ogórek opłucz pod bieżącą wodą. Ogórek pokrój w plasterki i razem z rukolą ułóż na dnie miski.

KROK 6: Przygotuj sos poprzez dokładne połączenie wszystkich składników: soku ze świeżo wyciśniętej cytryny, oliwy, musztardy, miodu, soli i pieprzu.

KROK 7: Do przygotowanej wcześniej miski z rukolą i ogórkiem, przełóż ugotowaną kaszę, pieczony kalafior, kukurydzę i fasolę. Całość polej przygotowanym sosem.

Smacznego!

(Odwiedzony 3 430 razy, 1 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Szarlotkowa kasza jęczmienna
następny
Komosowe batoniki z borówkami

Dodaj Komentarz