Sałatka z komosą ryżową, mango i dodatkami

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

100g Quinoa, komosa ryżowa, sucha 1/2 szklanki
280g Mango 1 duża sztuka
100g Papryka czerwona 1/2 sztuki
60g Papryka żółta 1/2 sztuki
40g Ogórek gruntowy 1 sztuka
18g Natka pietruszki, siekana pęczek
20g Szczypiorek, siekany pęczek
100g Fasola czerwona, konserwowa 5 łyżek stołowych
50g Cebula 1/2 sztuki
Dressing
6g Sok z cytryny 2 łyżki stołowe
20g Oliwa z oliwek 2 łyżki stołowe
12g Miód pszczeli 1 łyżeczka
6g Ocet balsamiczny 1 łyżeczka
4g Pieprz czarny 4 szczypty
3g Sól himalajska, różowa 1 szczypta

Wart. odżywcza / 100g

302
Energia
9,5g
Białko
49g
Węgl.
9g
Tłuszcze
7g
Błonnik

Sałatka z komosą ryżową, mango i dodatkami

Cechy:
    Kuchnia:

      Sałatka, która zaskakuje. Połączenie słodkiego mango z warzywami może nieco dziwić, ale na pewno zrekompensuje to jej smak. Pyszna i sycąca, a dzięki komosie ryżowej - pełnowartościowa. Smacznego!

      • 25 minut
      • Porcje 3
      • Średni

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Nasiona komosy ryżowej przenieś na sito i przepłucz pod bieżącą wodą. Następnie ugotuj je do miękkości przez 3-5 minut według instrukcji producenta zamieszczonej na opakowaniu. Na to samo sito nałóż fasolę czerwoną z puszki i przepłucz ją dokładnie z zalewy.

      KROK 2: Pokrój mango na kawałki nieco większe niż kostki pokrojonej papryki i ogórka. Posiekaj grubo pietruszkę i szczypiorek. Dodaj ugotowaną komosę ryżową, czerwoną fasolę, mango, ogórka, czerwoną i żółtą paprykę, cebulę i wszystko dobrze wymieszaj.

      KROK 3: Przygotuj dressing z soku z cytryny, miodu, oliwy z oliwek, octu balsamicznego i dopraw go do smaku solą i pieprzem. Dodaj do sałatki odpowiednią ilość dressingu, a następnie dodaj świeżą pietruszkę i szczypiorek.

      Smacznego!

      (Odwiedzony 6 000 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Bezglutenowa pizza na spodzie z komosy ryżowej
      następny
      Placuszki gryczane

      Dodaj Komentarz