Sałatka z pomarańczą i fenkułem na bulgurze

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

175g Kasza bulgur, sucha 1 i 1/4 szklanki
350g Koper włoski (fenkuł) sztuka
500g Pomarańcza 2 sztuki
30g Granat 3 łyżki stołowe
6g Sok z cytryny 2 łyżeczki
20g Oliwa z oliwek 2 łyżki stołowe
1g Sól biała 1 szczypta
3g Pieprz czarny 3 szczypty
36g Natka pietruszki, siekana 3 łyżki stołowe

Wart. odżywcza / 100g

296
Energia
8g
Białko
53,5g
Węgl.
6g
Tłuszcze
9g
Błonnik

Sałatka z pomarańczą i fenkułem na bulgurze

Cechy:
    Kuchnia:

      Sałatka z koprem i pomarańczą to dość niespotykane połączenie. Granat zaś dodaje całej potrawie koloru i ożywia również smakiem. Idealne do pracy lub na uczelnię!

      • 25 minut
      • Porcje 4
      • Łatwy

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Zalej bulgur gorącą, wrzącą wodą, przykryj i odstaw na 15 minut pod przykryciem.

      KROK 2: Nieduży korzeń kopru włoskiego pokrój w kostkę. Dokładnie umyj, a następnie obierz pomarańcze, ich cząstki podziel na pół. Granat obierz i do oddzielnej miseczki wyłuskaj jego nasiona (uważaj na błonki).

      KROK 3: Koper i pomarańcze połącz z kaszą, następnie dodaj granat. Całość polej oliwą z oliwek, skrop sokiem z cytryny i dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Na koniec posiekaj natkę pietruszki i posyp nią całą sałatkę.

      Smacznego!

      (Odwiedzony 519 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Ciasto z owocami i kaszą kuskus
      następny
      Pieczone frytki jaglane

      Dodaj Komentarz