Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

500g Brukselka
1 łyżka Olej rzepakowy uniwersalny
1/4 szklanki Komosa ryżowa czarna
szczypta Sól himalajska
1 łyżka Olej sezamowy
30g Orzechy włoskie posiekane

Wart. odżywcza / 100g

113
Energia
5,9g
Białko
12,7g
Węgl.
6,6g
Tłuszcze
5,4g
Błonnik
Sezamowa brukselka z orzechami włoskimi i komosą ryżową

Sezamowa brukselka z orzechami włoskimi i komosą ryżową

Bardzo ciekawa potrawa, która jest prawdziwym kameleonem. Jeśli chcecie spożyć ją w zaproponowany przez nas sposób, polecamy ją na 2 śniadanie lub jako lekki podwieczorek. Jeśli zamierzacie przygotować sałatkę na kolację, dodajcie do niej źródło pełnowartościowego białka. Dobrze sprawdzi się tofu, ser feta lub mozzarella! Spróbujcie koniecznie! :)

  • 45 minut
  • Porcje 2
  • Łatwy

Sposób przygotowania:

KROK 1: Ugotuj komosę ryżową. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Brukselki przekrój na połówki i połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

KROK 2:  Brukselki skrop olejem, posyp przyprawami i posiekanymi orzechami. Dokładnie wymieszaj i piecz 20 min. 5 min przed końcem pieczenia dodaj ugotowaną wcześniej komosę.

KROK 3: Po upływie czasu pieczenia wyjmij blachę z piekarnika, skrop olejem sezamowym.

Smacznego!

(Odwiedzony 900 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Tomasz Antoniszyn

Z zamiłowania kucharz i fotograf kulinarny. Jestem wręcz kulinarnym freakiem, który łączy ze sobą nietypowe i nieoczywiste smaki. Więcej w zakładce "o nas".

poprzedni
Gryczanka z granatem i cukinią na jogurcie
następny
Wołowa kofta z kaszą jęczmienną i sosem tzatziki

Dodaj Komentarz