Sposób przygotowania:
KROK 1: Zmiel na mąkę w młynku do kawy kaszę jaglaną, komosę ryżową, ryż brązowy, tapiokę oraz 5 łyżek siemienia lnianego.
KROK 2: Na patelni bez tłuszczu podpraż pestki słonecznika i dwie pozostałe łyżki siemienia lnianego. Usuń pestki z patelni i podpraż pestki sezamu. Połącz wszystkie pestki i nasiona razem. Wymieszaj. 1 łyżeczkę mieszaniny zachowaj. Posłuży jako posypka na górę gotowego chleba.
KROK 3: Piekarnik nagrzej do 180 st. C. W małe miseczce namocz nasiona chia w 1/2 szklanki wody. Pozostaw na około 15 minut by zgęstniało.
KROK 4: W średniej wielkości misce wymieszaj drożdże z cukrem i letnią wodą. Delikatnie wszystko wymieszaj, nakryj płócienną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do momentu, aż mieszanina nieco wyrośnie tworząc piankowatą strukturę.
KROK 5: W międzyczasie w dużej misce wymieszaj zmielone na mąkę kasze i siemię lniane oraz sól. Do wyrośniętej masy drożdżowej dodaj oliwę z oliwek i delikatnie wymieszaj.
KROK 6: Za pomocą ręcznej trzepaczki do wymieszanych mąk dodawaj namoczone nasiona chia oraz rozczyn drożdżowy. Na koniec dodaj ostudzone nasiona i pestki. Dopraw do smaku i całość wymieszaj.
KROK 7: Przygotowane ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Wyrównaj powierzchnie łyżką i posyp ją resztką nasion. Piecz przez 80-85 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 150 st. C i podpiecz jeszcze przez 25 minut lub do momentu, aż skórka chleba dobrze zbrązowieje i stanie się chrupiąca.
Smacznego!
16 Comments Ukryj Komentarze
Nie lubię tego pytania zadawać:/ ale czy można czymś zastąpić tapioke?
Elu, skrobia ziemniaczana, skrobia kukurydziana, bądź zwykła mąka pszenna – jeśli nie masz nietolerancji! 🙂
Czy jest opcja żeby nie dodawać drożdży? Można je jakoś zastąpić?
Tak jak odpowiadałam wcześniej, obawiam się niestety, że w tym przypadku suche drożdże są konieczne ? Znalazłam, że ich zamiennikiem może być zmieszany w równych proporcjach kwasek cytrynowy z sodą oczyszczoną – w takiej samej ilości co drożdże. Osobiście nie próbowałam tego sposobu, dlatego nie daję pewności, że coś z tego wyjdzie ?
czy chlebek nie wychodzi gorzki od kaszy jaglanej?
Z tą kaszą jaglaną jest różnie. Raz faktycznie wychodzi gorzka, ale tutaj nie było to wyczuwalne. Aby mieć 100% pewność, że mąka jaglana nie wyjdzie gorzka, kaszę jaglaną uprzednio upraż na suchej patelni 🙂
Mam pytanie o drożdże. Chętnie bym ten chleb upiekła. Mam nietolerancje pokarmowe na wszystkie zboża i niestety także na drożdże 🙁 Czy da się ominąć je w tym przepisie lub czymś zastąpić?
Karolino, obawiam się niestety, że w tym przypadku suche drożdże są konieczne 🙁 Z tego co udało mi się wyszukać, ich zamiennikiem jest zmieszany w równych proporcjach kwasek cytrynowy z sodą oczyszczoną – w takiej samej ilości co drożdże. Osobiście nie próbowałam tego sposobu, dlatego nie daję pewności, że coś z tego wyjdzie 🙂 Mimo wszystko, dzięki za inspirację – popracuję nad recepturą na chlebek bez drożdży 🙂
Czy tapioke mozna czyms zastapic?
Skrobia ziemniaczana lub kukurydziana, a jeśli nie masz nietolerancji wybierz zwykłą mąkę pszenną 🙂
A tapiokē mogę na coś zamienić? ? Tylko tego jeszcze nie posiadam 😛
Spróbuj ze skrobią ziemniaczaną lub kukurydzianą 🙂 W przypadku niestwierdzonej nietolerancji na gluten, użyj zwykłej mąki pszennej lub pełnoziarnistej 🙂
Czy tapioke mozna zastapic np maka ziemniaczana? Chlebek wyglada smakowicie ale niestety nie mam tapioki
Spróbuj 🙂 Możesz użyć też kukurydzianej 🙂
Nie mam brazowego ryzu, co mogę dac innego?
Można dodać ryż biały lub więcej kaszy jaglanej 🙂 Inne zboża również doskonale się sprawdzą 🙂