Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Wart. odżywcza / 100g

437
Energia
19g
Białko
47g
Węgl.
21g
Tłuszcze
3g
Błonnik
Shakshuka na zielono

Shakshuka na zielono

Znana już shakshuka tym razem w wersji zielonej, nadal smaczna i sycąca, jednak tym razem z dużą dawką kwasu foliowego, niezbędnego dla przyszłych mam i wszystkich zapracowanych umysłów ;)

  • 30 minut
  • Porcje 1
  • Łatwy

Sposób przygotowania:

KROK 1: Ugotuj wrzątek na kaszę, a gdy woda już będzie gotowa, ugotuj kaszę pęczak zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

KROK 2: Po około 10 minutach rozgrzej małą patelnię i poleją łyżką oleju rzepakowego.

KROK 3: Ugotowaną kaszę odcedź z nadmiaru wody.

KROK 4: Wszystkie warzywa opłucz pod bieżącą wodą. Następnie obierz cebulę ze skórki i posiekaj w drobną kostkę, a później, razem z kaszą, dorzuć na patelnię i zmniejsz ogień. Patelnię przykryj przykrywką.

KROK 5: Obierz ząbki czosnku, pokrój je na małe plasterki i dorzuć na patelnię.

KROK 6: Opłukaną cukinię pokrój w plastry i także przełóż na patelnię. Pozwól, aby cała jej zawartość lekko się poddusiła.

KROK 7: W tym samym czasie świeży szpinak pokrój niedbale na paski i także dorzuć na patelnię. Dopraw całą jej zawartość solą, pieprzem, suszoną bazylią, ostrą papryką i gałką muszkatołową.

KROK 8: Na zawartość całej patelni wbij jajka i przykryj je przykrywką, pozostawiając je na 5 minut.

KROK 9: Posiekaj szczypiorek.

KROK 10: Gdy danie będzie już gotowe, posyp je szczypiorkiem. Serwuj w małej patelni lub ostrożnie przełóż na talerz.

Smacznego!

(Odwiedzony 5 504 razy, 1 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Cukiniowe łodzie nadziewane kaszą bulgur z wołowiną
następny
Pomidorowa kasza jaglana zapiekana z jajkiem w kokilkach

Dodaj Komentarz