Śliwki pod jaglaną kruszonką

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

50g Kasza jaglana, sucha 1/3 szklanki
500g Śliwki
15g Mąka pszenna, pełnoziarnista 1 łyżka
55g Płatki owsiane górskie około 1/2 szklanki
30g Masło extra 3 łyżki
20g Cukier 2 łyżki stołowe
20g Orzechy włoskie 2 łyżki

Wart. odżywcza / 100g

247
Energia
4g
Białko
37g
Węgl.
10g
Tłuszcze
3,5g
Błonnik

Śliwki pod jaglaną kruszonką

Cechy:
    Kuchnia:

      Crumble, czyli owoce pod kruszonką, to błyskawiczny sposób na słodką przekąskę z ulubionymi owocami. Zjadana jeszcze gorąca, świetnie pachnie i smakuje. Nic, tylko próbować! ;)

      • 35 minut
      • Porcje 4
      • Łatwy

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Kaszę jaglaną ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Przełóż na talerz, przemieszaj i odstaw do ostudzenia.

      KROK 2: Śliwki umyj, wysusz, usuń pestki i pokrój na ćwiartki. Naczynie żaroodporne wysmaruj odrobiną masła i wyłóż śliwkami.

      KROK 3: Ugotowaną kaszę zmieszaj z mąką, masłem, płatkami owsianymi, cukrem trzcinowym i posiekanymi orzechami. Całość rozsyp na śliwkach, do powstania „kruszonki”.

      KROK 4: Piecz w 180 stopniach przez ok. 20-25 minut do zarumienienia.

      Smacznego!

      (Odwiedzony 10 781 razy, 2 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Sałatka z kaszą perłową i kurkami
      następny
      Sałatka z awokado i quinoa

      18 Comments Ukryj Komentarze

      Ta kruszonka jest FAN-TAS-TYCZ-NA!!! Robiłam już kablka, śliwki, mrożone wiśnie, mrożone maliny że śliwkami. Po prostu bomba!!!! ????

      Pani Ewo! Jest nam niezmiernie miło, że trafiliśmy w Pani gusta 🙂 Kruszonka – mistrzostwo, używam ją na co dzień do granoli 🙂

      Dodaj Komentarz