Śmietana z kaszy jaglanej

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

150g Kasza jaglana, sucha
330 ml Mleczko sojowe 1,5 szklanki
6g Sok z cytryny 2 łyżeczki
3g Sól himalajska, różowa szczypta

Wart. odżywcza / 100g

164
Energia
9g
Białko
30,5g
Węgl.
2g
Tłuszcze
1g
Błonnik

Śmietana z kaszy jaglanej

Cechy:
    Kuchnia:

      Idealny wegański sposób na wyczarowanie śmietany. Jest szybki, absolutnie nieskomplikowany, a w smaku przypomina skrzyżowanie majonezu z tradycyjną śmietaną. Smakuje wyśmienicie w połączeniu ze świeżymi ogórkami lub na słodko z owocami. Smacznego! ;)

      • 20 minut
      • Porcje 4
      • Łatwy

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Kaszę najpierw podpraż nieco w rondelku, a następnie zalej wodą i ugotuj według przepisu producenta zamieszczonego na opakowaniu (około 15-20 minut pod przykryciem na wolnym ogniu). Ostudź.

      KROK 2: Po wystudzeniu zblenduj ją dokładnie z pozostałymi składnikami do momentu, aż nie będzie już żadnej grudki, a cała masa będzie gładka i puszysta.

      *Idealnie smakuje z połączeniu ze świeżymi ogórkami lub jako dodatek do kanapek.

      Smacznego!

      (Odwiedzony 11 911 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Jaglany torcik jabłkowy
      następny
      Jaglana zapiekanka z brukselką i brokułami

      6 Comments Ukryj Komentarze

      Jak najbardziej, dodatek mleka zależy od naszych indywidualnych preferencji. Śmietana dobrze się sprawdzi do zabielania zup warzywnych, gęstych i treściwych. Jednakże trzeba mieć na uwadze jej jaglany posmak i nieuniknioną jednak konsystencję. Pozdrawiam serdecznie 🙂

      Super blog, swietne przepisy. Tylko mam małe ale…. Jak podajesz wartości odżywcze danego przepisu, to brakuje mi gramatury której to się tyczy; tzn. czy są to dane całej porcji czy za 100 gr. cała reszta bez zastrzeżeń <3

      Jasne, postaram się to jakoś zaznaczyć ;] Wartość energetyczna każdej potrawy na blogu dotyczy 100g gotowej potrawy. Bardzo dziękuję za pozytywną opinię i zapraszam do śledzenia bloga po coraz więcej zdrowych inspiracji. ozdrawiam serdecznie 🙂

      Dzień dobry,

      aby zdjęcie trochę uatrakcyjnić, ustawiłam odpowiednie oświetlenie oraz jego kontrast. W zależności od pochodzenia kaszy, jej kolor może i ma prawo różnić się między sobą. Ja kupuje zawsze bladokremową, przez co uzyskuje mleczny kolor mas jaglanych. Pozdrawiam serdecznie 🙂

      Dodaj Komentarz