Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

1/2 szklanki Ryż brązowy, suchy
1/2 szklanki Quinoa, komosa ryżowa, sucha
1 szczypta Sól himalajska, różowa
1 i 1/4 szklanki Woda ciepła
40g Olej kokosowy
1 łyżka Syrop klonowy
1/2 łyżeczki Cynamon mielony
1 szczypta Gałka muszkatołowa, mielona
1/2 łyżeczki Aromat waniliowy
1/2 szklanki Mleko migdałowe
Orzechowa posypka:
4 sztuki Orzechy pekan
1 łyżka Orzechy laskowe
1 łyżka Płatki kokosa

Wart. odżywcza / 100g

468
Energia
9g
Białko
51g
Węgl.
27g
Tłuszcze
6,5g
Błonnik
Śniadaniowy orzechowy raj z komosą i brązowym ryżem

Śniadaniowy orzechowy raj z komosą i brązowym ryżem

Namoczenie kaszy sprawia, że jej ziarenka stają się łatwiejsze do strawienia, a dodatkowo zwiększa się biodostępność zawartych w nich składników odżywczych. Jest to nasz nowy sposób na przygotowywanie szczególnie śniadaniowych i koktajlowych propozycji. Spróbujcie sami tego sposobu, a odkryjecie, jak dużo traciliście do tej pory! Przed Wami śniadaniowy raj pełen energii i minerałów. Smacznego!

  • 60 minut
  • Porcje 2
  • Średni

Sposób przygotowania:

KROK 1: Dzien wcześniej przełóż brązowy ryż do miseczki, zalej ciepłą wodą 1 cm powyżej jego powierzchni i odstaw do namoczenia na całą noc. Analogicznie postępuj z komosą ryżową.

KROK 2: Następnego dnia przełóż oba zboża na sito, przepłucz bieżącą, zimną wodą. W sporym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli. Następnie wrzuć zboża do wody i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez około 40 minut.

KROK 3: W międzyczasie podpraż orzechy pekan i laskowe razem z płatkami kokosa do momentu ich lekkiego zabrązowienia. Orzechy posiekaj na drobniejsze kawałki.

KROK 4: Kiedy zboża już się ugotują wymieszaj je z olejem kokosowym, syropem klonowym, cynamonem, aromatem waniliowym i mlekiem migdałowym.

KROK 5: Serwuj danie na talerze. Całość posyp przygotowaną mieszanką orzechową z kokosem.

Smacznego!

(Odwiedzony 3 186 razy, 1 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Wegetariańskie pieczone papryki z kaszą gryczaną i soczewicą
następny
Kremowa komosanka z bananami i kokosem

Dodaj Komentarz