Sushi z kaszy jaglanej z łososiem i wasabi

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

2 arkusze Nori, glony
120g Kasza jaglana, sucha
320g Wywar warzywny
3 plastry Serek tofu
1 łyżeczka Wasabi
25g Łosoś wędzony, plastry
15g Cebula czerwona
20g Sos sojowy

Wart. odżywcza / 100g

311,7
Energia
16,5g
Białko
48g
Węgl.
8g
Tłuszcze
2,1g
Błonnik

Sushi z kaszy jaglanej z łososiem i wasabi

Cechy:

    Japończycy na pewno już mnie znienawidzili, ale trudno. W kuchni wszystkie chwyty dozwolone :) Dla wszystkich amatorów gotowania ryżu do sushi, przedstawiamy przepis na wersję... jaglaną. Mam nadzieję, że potraktujecie to z przymrużeniem oka, smacznego!

    • 35 minut
    • Porcje 2
    • Średni

    Sposób przygotowania:

    KROK 1: Kaszę jaglaną przelej wrzątkiem i przepłucz pod bieżącą wodą kilka razy. Wrzuć do garnka, zalej bulionem i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień, przykryj i gotuj ok. 20 minut. Zostaw do ostudzenia.

    KROK 2: Łososia pokrój na pasterki, cebulę w piórka a tofu w podłużne kawałki.

    KROK 3: Ostudzoną kaszę jaglaną wykładaj na arkusz nori, do ok. 3/4 długości. Na wierzh rozprowadź odrobinę wasabi, podłużny plaster tofu, łososia i cebulę. Ciasno zawijaj całość.

    Smacznego!

    (Odwiedzony 1 530 razy, 1 wizyt dzisiaj)
    poprzedni
    Pęczak z suszonymi pomidorami i parmezanem
    następny
    Gryczana frittata z zielonymi warzywami

    Dodaj Komentarz