Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

1/2 szklanki Kasza jaglana
500 g Ziemniaki
1 czubata szklanka Mąka ziemniaczana
1 szt Jaja kurze surowe
1 łyżeczka Sól biała
80 g Szpinak, świeży
30 g Bazylia, świeże liście

Wart. odżywcza / 100g

147
Energia
3,2g
Białko
32,3g
Węgl.
0,95
Tłuszcz
1,5g
Błonnik
Szpinakowo–bazyliowe kopytka bez glutenu

Szpinakowo–bazyliowe kopytka bez glutenu

Dzisiejsza propozycja niewątpliwie uświetni każdą, najbardziej banalną propozycję obiadową. Kopytka pachną bazylią i zachwycająco dobrze komponują się z bielą fety. Nieoczywisty dodatek jagły niewątpliwie podnosi ich wartość odżywczą! Po prostu musicie ich skosztować!

  • 60 min
  • Porcje 4
  • Średni

Sposób przygotowania:

KROK 1. Ugotuj kaszę jaglaną. Odcedź i wystudź pod strumieniem zimnej wody. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i wystudź.

KROK 2. W maszynce do mielenia zmiel na drobnym oczku kaszę, ziemniaki, szpinak oraz bazylię.

KROK 3. Dodaj jajo i sól, wymieszaj. Następnie wsyp mąkę ziemniaczaną i zagnieć ciasto.

KROK 4. Odrywaj od ciasta niewielkie kawałki a następnie formuj na posypanej mąką stolnicy lub stole cienki wałek. Małym nożem wykrawaj skośnie kopytka. Wrzucaj do wrzącej osolonej wody, gotuj do momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Kopytka doskonale pasują posypane fetą lub parmezanem lub z dodatkiem bazyliowego pesto 🙂 

(Odwiedzony 4 164 razy, 2 wizyt dzisiaj)

Tomasz Antoniszyn

Z zamiłowania kucharz i fotograf kulinarny. Jestem wręcz kulinarnym freakiem, który łączy ze sobą nietypowe i nieoczywiste smaki. Więcej w zakładce "o nas".

poprzedni
Orkiszowe kotleciki marchewkowe
następny
Kaszowe kotleciki w sosie kurkowym

5 Comments Ukryj Komentarze

Dodaj Komentarz