Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

TARTA
80g Mąka kukurydziana
120g Mąka pszenna, pełnoziarnista
50g Mąka jaglana
125g Masło extra
szczypta Sól biała
1 szt Żółtko jaja
50ml Woda
FARSZ
200g Pieczarki
100g Kasza jaglana
1/2 szt Cebula
2 ząbki Czosnek duży
80g Por, obrany
szczypta Sól biała
szczypta Pieprz czarny
1/2 łyżeczki Tymianek suszony
200g Szparagi
szczypta Gałka muszkatołowa
3 szt Jaja kurze surowe
1/2 szklanki Mleko spożywcze, 2% tł.
1/2 szklanki Śmietanka kremowa 30%
Tarta ze szparagami, kaszą jaglaną i pieczarkami

Tarta ze szparagami, kaszą jaglaną i pieczarkami

Dziś coś dla wymagających i ambitnych użytkowników kasz! Jako, że sezon szparagowy w pełni, mamy dla was ciekawą propozycję z tym przepysznym warzywem no i oczywiście z kaszą. Naprawdę warto poświęcić trochę czasu. Smacznego! :)

  • 60 min
  • Porcje 6
  • Średni

Sposób przygotowania:

KROK 1: Przygotuj kruche ciasto: Wszystkie mąki wymieszaj a następnie posiekaj razem z zimnym masłem. W razie potrzeby dodaj 2-3 łyżki zimnej wody i całość dokładnie zagnieć. Uformuj kulę i wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę. Przygotuj foremkę na tartę. Nasza miała średnicę 26 cm. Po godzinie rozwałkuj ciasto na grubość 0.5 cm, następnie wyłóż nim formę, odetnij wystające ciasto. Nakłuj widelcem całą powierzchnię, włóż do rozgrzanego do 180*C piekarnika, piecz 20 min do zarumienienia się.

KROK 2: Przygotuj farsz: Na patelni rozgrzej olej, podsmaż posiekaną cebulę i czosnek, pieczarki i por. Odparuj nadmiar wody, dopraw gałką muszkatołową, solą, pieprzem i tymiankiem. Ugotuj kaszę jaglaną. Obierz szparagi, odkrój końcówki.

KROK 3: W oddzielnym naczyniu wymieszaj mleko, śmietankę, jaja, tymianek, sól i pieprz. Wymieszaj kaszę jaglaną z przygotowanym wcześniej farszem

KROK 4: Upieczony spód wypełnij farszem z kaszą, następnie ułóż szparagi. Zalej masą jajeczną i przypraw pieprzem. Piecz ok. 35 minut w temperaturze 175*C na złoty kolor, 5 minut przed końcem pieczenia możesz jeszcze posypać wiórkami goudy lub innym ulubionym serem 🙂

(Odwiedzony 3 046 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Tomasz Antoniszyn

Z zamiłowania kucharz i fotograf kulinarny. Jestem wręcz kulinarnym freakiem, który łączy ze sobą nietypowe i nieoczywiste smaki. Więcej w zakładce "o nas".

poprzedni
Placuszki serowo-jaglankowe z rodzynkami
następny
Jaglankowe mango lassi

10 Comments Ukryj Komentarze

Wygląda przepysznie! Chciałabym spróbować, ale nie spożywam mleka.
Czym mogłabym zastąpić mleko spożywcze i śmietanę?

Możesz poeksperymentować z mlekiem roślinnym. Wówczas zamiast mleka krowiego i śmietany użyj szklankę roślinnego, a zamiast kaszy ugotowanej dodaj do farszu suchą, by wszystko spójnie połączyła, ewentualnie gotowana plus 4 łyżki mąki jaglanej lub siemię lniane.

Dodaj Komentarz