Tarta ze szpinakiem

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Wart. odżywcza / 100g

143.02
Energia
5.58 g
Białko
11.70 g
Węgl.
8.90 g
Tłuszcze
1.93 g
Błonnik

Tarta ze szpinakiem

Cechy:
    Kuchnia:

      Klasyk jakich mało, czyli przepyszna tarta ze szpinakiem zdecydowanie poleca się na rozpoczęcie tygodnia. Świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno, dlatego spokojnie spakujecie ją do pracy.

      • 60 minut
      • Porcje 6
      • Średni

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Przygotuj kruche ciasto: Wszystkie mąki wymieszaj a następnie posiekaj razem z zimnym masłem. W razie potrzeby dodaj 2-3 łyżki zimnej wody i całość dokładnie zagnieć. Uformuj kulę i wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.

      KROK 2: Przygotuj nadzienie: Na patelni rozgrzej olej, podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodaj mrożony szpinak i poczekaj aż się rozmrozi. Odparuj nadmiar wody, dopraw gałką muszkatołową i sporą ilością soli.

      KROK 3: W oddzielnym naczyniu wymieszaj mleko, śmietankę, jaja, starty ser, tymianek, sól i pieprz.

      KROK 4: Schłodzonym ciastem wyłóż formę do tarty i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 10 minut. Następnie wyłóż przygotowanym szpinakiem, zalej masą jajeczną i ponownie wstaw do piekarnika na ok. 40 minut.

      Smacznego!

      (Odwiedzony 14 087 razy, 7 wizyt dzisiaj)

      Ania Kowalczyk

      Pomysłodawca i twórca Naszej Kaszy. Więcej informacji znajdziesz w zakładce "o mnie" :)

      poprzedni
      Muffinki marchewkowe z orzechami
      następny
      Orientalna sałatka z kaszą jaglaną i warzywami

      15 Comments Ukryj Komentarze

      Jeżeli chodzi o ryżową, to proporcje pewnie będą podobne. W przypadku pszennej być może będziesz potrzebowała jej 1-2 łyżki więcej, ponieważ jest nieco lżejsza niż pozostałe. Spróbuj poeksperymentować 🙂

      Zdecydowanie moje ulubione danie ktore stalo sie inspiracja do kolejnych tart – dodalam inne warzywa do szpinaku albo pozmienialam maki do tarty efekt zawsze ten sam – tarta znika w mgnieniu oka ? dziękuję za takie super przepisy ?

      Pani Ewelino, cieszę się niezmiernie, że ten przepis posłużył za inspirację ddo dalszych kuchennych działań! Oby tak dalej! 🙂

      Dodaj Komentarz