Turecka chałwa z kaszy manny

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

170g Kasza manna, sucha 1 szklanka
220g Olej rzepakowy uniwersalny 1 szklanka
30g Masło extra 3 łyżki stołowe
240ml Mleko spożywcze, 2% tł. 1 szklanka
240ml Świeży sok marchwiowy 1 szklanka
200g Cukier 1 szklanka
50g Migdały
30g Pistacje garść

Wart. odżywcza / 100g

424
Energia
4g
Białko
38g
Węgl.
29g
Tłuszcze
1g
Błonnik

Turecka chałwa z kaszy manny

Cechy:
    Kuchnia:

      Potrawa wywodząca się z kuchni osmańskiej i wręcz uwielbiana przez sułtanów - podobno. Dość niespotykany smak, który zdecydowanie powinien kojarzyć nam się z tureckimi regionami. Spróbujcie!

      • 3 godziny
      • Porcje 10
      • Średni

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Olej oraz masło rozgrzej w rondelku, następnie dodaj kaszę mannę i smaż ją na małym ogniu ciągle mieszając, by się nie przypaliła.

      KROK 2: Następnie wlej do rondla sok marchwiowy, mleko oraz wsyp cukier, Dokładnie wymieszaj, a całość zagotuj.

      KROK 3: Dodaj cynamon, pistacje, migdały oraz otartą, świeżą skórkę pomarańczy. Dalej gotuj całość na małym ogniu, ciągle mieszając do momentu, aż masa zgęstnieje i zacznie odchodzić od ścianek garnka.

      KROK 4: Danie przełóż do mniejszych miseczek i udekoruj migdałami oraz pistacjami lub innymi, ulubionymi orzechami.

      KROK 5: Gdy chałwa całkowicie zgęstnieje, wyjmij ją, odwracając foremkę do góry dnem, przełóż na deskę do krojenia i podziel na mniejsze części.

      Smacznego!

      (Odwiedzony 4 605 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Pieczona kasza jaglana z owocami i orzechami
      następny
      Kasza gryczana z papryką, rodzynkami i natką pietruszki

      Dodaj Komentarz