Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

150g Amarantus
1 sztuka Cebula 80g
3 sztuki Marchew 160g
400g Przecier pomidorowy
4 sztuki Ziemniaki 300g
1/4 szuki Seler, korzeń 60g
1 sztuka Pietruszka, korzeń 80g
100g Soczewica czerwona, nasiona suche
3 łyżki Olej rzepakowy uniwersalny
1/2 sztuki Por 70g
Przyprawy:
1 łyżeczka Sól morska
3 ziarenka Ziele angielskie
1 sztuka Liść laurowy
4 ziarenka Pieprz czarny

Wart. odżywcza / 100g

115
Energia
4,5g
Białko
18,7g
Węgl.
3,1g
Tłuszcze
3,8g
Błonnik
Warzywna zupa z amarantusem

Warzywna zupa z amarantusem

Na nieuchronnie zbliżające się chłodne dni polecamy rozgrzewającą zupę z bardzo dużą ilością warzyw. Dzięki dodaniu do zupy soczewicy i amarantusa jest ona tak samo pyszna, jak i pożywna. Musicie ją wypróbować!

  • 70 minut
  • Porcje 10
  • Średni

Sposób przygotowania:

KROK 1: Warzywa umyj, obierz i pokrój w kostkę.

KROK 2: W dużym garnku rozgrzej olej rzepakowy. Dodaj do garnka drobno pokrojoną cebulę i smaż ją aż będzie lekko brązowa.

KROK 3: Do garnka wrzuć pozostałe warzywa, smaż je chwilę z cebulą. Następnie zalej je wodą i dodaj amarantus, soczewicę oraz przyprawy. Upewnij się, że wszystkie składniki są dokładnie przykryte wodą i gotuj zupę przez 40-50 minut na małym ogniu.

KROK 4: 10 minut przed końcem gotowania dodaj do zupy passatę pomidorową i dokładnie wszystko wymieszaj.

KROK 5: Zupę dopraw do smaku i podawaj jeszcze gorącą.

Smacznego!

(Odwiedzony 1 432 razy, 4 wizyt dzisiaj)

Ania Kowalczyk

Pomysłodawca i twórca Naszej Kaszy. Więcej informacji znajdziesz w zakładce "o mnie" :)

poprzedni
Rozgrzewający gulasz z kaszą pęczak
następny
Kaszotto z łososiem i parmezanem

Dodaj Komentarz