Sposób przygotowania:
KROK 1: Mięso umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw do smaku i wymieszaj z olejem. Obsmaż go na mocno rozgrzanej patelni już bez dodatku tłuszczu.
KROK 2: W tym czasie na sicie przelej kaszę wrzątkiem, aby pozbyć się ewentualnej goryczki. Pora pokrój w talarki, a paprykę w kostkę. Kukurydzę osącz z zalewy, a następnie przepłucz letnią wodą.
KROK 3: Mięso zdejmij z ognia. Dodaj warzywa i kaszę, całość dokładnie wymieszaj i przełóż do żaroodpornego naczynia.
KROK 4: Mleko wymieszaj z jajkami. Dodaj sól i pieprz oraz zioła prowansalskie do smaku. Zalej zapiekankę i wyrównaj jej powierzchnię łyżką tak, aby cała kasza była namoczona. Naczynie przykryj i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st C. na około 45 minut.
KROK 5: Po 30-35 minutach sprawdź, czy kasza wchłonęła całe mleko – jeśli tak, dolej jeszcze nieco wody lub mleka. Po 45 minutach zapiekankę posyp startym serem i wstaw do piekarnika jeszcze na 5 minut, żeby ser się zapiekł.
*Przed podaniem możesz posypać całość kiełkami brokuła.
Smacznego!
12 Comments Ukryj Komentarze
Ta zapiekanka jest super ! 🙂
Dzięki!;) 🙂
Bardzo dobra zapiekanka, tylko pieprzu o dużo za dużo, 6g to ponad połowa opakowania
Zależy, jakie dania Pani preferuje. Ja lubię dosyć ostry smak, a zapiekanka jest spora. Tak więc dodałam dość sporo pieprzu 🙂
Zapiekanke piecze sie w naczyniu z przykryciem czy bez ? Wyglada pysznie
Bez przykrycia, można ewentualnie użyć pokrywki jeśli bedzie przypiekała się za bardzo 😉
A co jesli kasza nie chce wchlonac mleka? Dodalam swiezego brokula do zapiekanki dodatkowo surowego…
Jak to? A na pewno dałaś tę nieugotowaną? 😉
Na pewno, kasza wychodzi niedogotowana chociaz ponad godzine siedzi w piekarniku
zupełnie nie wiem dlaczego, może dałaś za mało mleka/wody? pierwszy raz się spotykamy, że ta zapiekanka nie wyszła, ponieważ zwykle zostaje bardzo chwalona!
Wszystko fajnie ale ile to jest 100g jajka surowego ? 2/3/4?
2 małe jajka. obok gramatury w pod ikonką „i” jest zwykle podana miara domowa 🙂