Zapiekanka jaglana z kurczakiem

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

500g Mięso z piersi kurczaka, bez skóry
180g Kasza jaglana, sucha 1 szklanka
200g Papryka czerwona 1 sztuka
60g Por, obrany
195g Kukurydza konserwowa 13 łyżek stołowych
460ml Mleko spożywcze, 2% tł. 2 szklanki
100g Jaja kurze surowe 2 sztuki
100g Ser żółty Gouda, tarty 10 łyżek stołowych
20g Olej rzepakowy uniwersalny 2 łyżki stołowe
3g Sól himalajska, różowa do smaku
6g Pieprz czarny do smaku
6g Zioła prowansalskie 1 łyżka stołowa

Wart. odżywcza / 100g

125
Energia
10,3g
Białko
11,9g
Węgl.
4,5g
Tłuszcze
1,1g
Błonnik

Zapiekanka jaglana z kurczakiem

Cechy:
    Kuchnia:

      Zapiekanka z kaszy jaglanej to propozycja w sam raz na kolację. Robi się ją błyskawicznie, więc nie wymaga dużego nakładu pracy. Wartość odżywcza zapiekanki jest bardzo wysoka. Kasza jaglana ma niezwykle silny potencjał zasadotwórczy, a także jest cennym źródłem witamin z grupy B, cynku, magnezu i krzemu.

      • 70 minut
      • Porcje 6
      • Łatwy

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Mięso umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw do smaku i wymieszaj z olejem. Obsmaż go na mocno rozgrzanej patelni już bez dodatku tłuszczu.

      KROK 2: W tym czasie na sicie przelej kaszę wrzątkiem, aby pozbyć się ewentualnej goryczki. Pora pokrój w talarki, a paprykę w kostkę. Kukurydzę osącz z zalewy, a następnie przepłucz letnią wodą.

      KROK 3: Mięso zdejmij z ognia. Dodaj warzywa i kaszę, całość dokładnie wymieszaj i przełóż do żaroodpornego naczynia.

      KROK 4: Mleko wymieszaj z jajkami. Dodaj sól i pieprz oraz zioła prowansalskie do smaku. Zalej zapiekankę i wyrównaj jej powierzchnię łyżką tak, aby cała kasza była namoczona. Naczynie przykryj i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st C. na około 45 minut.

      KROK 5: Po 30-35 minutach sprawdź, czy kasza wchłonęła całe mleko – jeśli tak, dolej jeszcze nieco wody lub mleka. Po 45 minutach zapiekankę posyp startym serem i wstaw do piekarnika jeszcze na 5 minut, żeby ser się zapiekł.

      *Przed podaniem możesz posypać całość kiełkami brokuła.

      Smacznego!

      (Odwiedzony 11 579 razy, 8 wizyt dzisiaj)

      Ania Kowalczyk

      Pomysłodawca i twórca Naszej Kaszy. Więcej informacji znajdziesz w zakładce "o mnie" :)

      poprzedni
      Chrupiące krakersy z kaszą gryczaną
      następny
      Polenta z kaszki kukurydzianej z tymiankiem

      12 Comments Ukryj Komentarze

      zupełnie nie wiem dlaczego, może dałaś za mało mleka/wody? pierwszy raz się spotykamy, że ta zapiekanka nie wyszła, ponieważ zwykle zostaje bardzo chwalona!

      Dodaj Komentarz